Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Areni spremno 270 kreveta za covid bolesnike

03.11.2020.

18:10

Autor: Ivan Hlupić

Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / -

Arena je spremna za prihvat bolesnika zaraženih koronavirusom s blažom i srednje teškom kliničkom slikom. To bi bili pacijenti iz bolnica kojima više nije potrebna bolnička skrb, no i dalje moraju biti pod nadzorom liječnika. Hoće li se Arena i iskoristiti odlučit će ministar zdravstva Vili Beroš.

A on je na predstavljanju te, kako kaže, pomoćne zdravstvene ustanove rekao da bi Arena, bude li to potrebno, trebala rasteretiti bolnički sustav. Priželjkuje da se ona, kao ni proljetos, ne iskoristi za prihvat pacijenata, no kaže da aktualne brojke oboljelih tome ne idu u prilog.

Arena je u nadležnosti KBC-a Sestre milosrdnice a na čelu liječničkog tima koji će ondje ordinirati je dr. Davor Vagić. On je zahvalio osoblju iz Vinogradske koje je zajedno s vojskom i civilnom zaštitom omogućilo u kratkom vremenu reorganizaciju Arene u tzv. tercijarni zdravstveni centar. Raspolažu s najviše 270 kreveta a odmah će ih biti dostupno 100. I medicinske sestre i tehničari su spremni za moguću skrb o bolesnicima u neuobičajenim uvjetima velike sportske dvorane. Na raspolaganju su im priručni laboratorij i ljekarna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.