Hrvatski radio

Radio Sljeme

U belgijskom veleposlanstvu u Zagrebu otvorena je knjiga žalosti

24.03.2016.

17:53

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog terorističkog napada u Briselu i u Hrvatskoj je - Dan žalosti. U belgijskom veleposlanstvu u Zagrebu otvorena je knjiga žalosti, u koju se među prvima upisao premijer Tihomir Orešković.Građani će se u knjigu žalosti moći upisati i sutra( u petak, 25.3.2016.)

U ime hrvatske vlade naša najdublja sućut belgijskom narodu i posebice obiteljima i prijateljima koji su izgubili svoje voljene. Naše su misli i molitve sa svima njima. Ovaj teroristički napad nije bio samo napad na belgijski narod nego na sve koji dijele zajedničke vrijednosti i načela. Mi ostajemo ujedinjeni i nećemo dopustiti terorizmu da uništi to što nam je drago napisao je, među ostalim premijer Tihomir Orešković.

Belgijski veleposlanik Philippe Benoit rekao novinarima da je "jako dirnut" brojnim porukama koje je veleposlanstvo primilo, izrazima sućuti i potpore hrvatskih dužnosnika i građana.

Meta nisu samo Belgija i Bruxelles, Bruxelles je napadnut kao politički simbol i to je bio napad na Europu, napad na demokraciju, naše vrijednosti i naš način života, istaknuo je Benoit.

Odluku o proglašavanju dana žalosti Vlada je, podsjetimo donijela na jučerašnjoj sjdnici, a ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je pri tom -  da je teroristički napad na glavni grad Belgije bio i napad na Europsku uniju, srce Europe, znači i na nas. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.