Hrvatski radio

Radio Sljeme

U bolnicama više Covid-kreveta i manje hladnog pogona

08.11.2021.

15:20

Autor: Magdalena Pongrac/Hina

Slavko Midzor/Pixsell

Slavko Midzor/Pixsell

Foto: - / -

S porastom broja oboljelih bolnice u Zagrebu proširuju Covid-kapacitete i smanjuju hladni pogon, pa se tako u KBC-u Sestre milosrdnice broj Covid kreveta povećava za 20, a u KBC-u Zagreb za 16 kreveta. Isto se događa i na Rebru te Kliničkim bolnicama Dubrava i Sveti duh.

- U Sestrama milosrdnicama danas proširujemo Covid kapacitete na novi odjel na urologiji s 12 kreveta i osam jedinica intenzivne skrbi, očekujemo da će to u idućem razdoblju biti dovoljno - rekao je Hini ravnatelj bolnice Davor Vagić. Trenutno se ondje na liječenju nalazi 60 pacijenata, a zajedno s krevetima u hitnom prijemu na raspolaganju za Covid pacijente bit će stotinjak kreveta.

Ravnatelj najavljuje i reduciranje tzv. hladnog pogona za 25 posto. - Idemo na minimalno smanjivanje hladnog pogona, s tim da svaki predstojnik klinike može odrediti što nije neophodno raditi u ovom trenutku. Na taj način želimo smanjiti pritisak tako da anesteziolozi, intenzivisti i internisti mogu raditi u covid odjelu gdje su potrebni - kazao je Vagić. Dodaje kako je u toj bolnici trećom dozom protiv koronavirusa cijepljeno 550 djelatnika, a cijepljenje će se nastaviti istom dinamikom.

U KBC-u Zagreb broj covid kreveta bit će povećan sa 113 na 129. Trenutno se u toj bolnici liječi 108 pacijenata sa covidom, među kojima je 17 na respiratoru, doznaje se od pomoćnika ravnatelja Milivoja Novaka. - Smanjujemo hladni pogon, ne zaustavljamo ga ali će se malo odgoditi sve što se može odgoditi - kaže Novak i dodaje kako potrebe na Covid odjelu za osobljem rastu.

I u KB-u Dubrava kažu kako smanjuju broj elektivnih prijema na ne-Covid odjelima, a kapaciteti za hospitalizaciju Covid bolesnika prilagođavat će se aktualnoj epidemiološkoj situaciji i trenutnim potrebama. U Dubravi je trenutno hospitalizirano 135 bolesnika, od toga je 21 u jedinicama intenzivne skrbi, a svi su na mehaničkoj ventilaciji, odnosno respiratoru. Tijekom vikenda primljeno je 58 bolesnika s teškim kliničkim slikama, prosječne dobi 66 godina. Trenutno je u toj bolnici 18 slobodnih postelja u Respiracijskom centru.

U skladu s preporukom stručne skupine Ministarstva zdravstva, sve bolnice će prema potrebi idućih dana širiti Covid kapacitete, pa tako i Klinička bolnica Sveti Duh, gdje je trenutno tridesetak smještajnih kapaciteta, kaže ravnatelj Svetog Duha Mladen Bušić. - U proteklih nekoliko dana smo bili uglavnom puni, a fluktuacija pacijenata je velika. Ima trenutaka kada ima nekoliko slobodnih mjesta, ali uglavnom smo maksimalno popunjeni - ističe Bušić. Što se tiče elektivnih zahvata, oni su na Svetom Duhu malo smanjeni već otvaranjem covid odjela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.