Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:13 / 05.03.2022.

Autor: Mario Mihaljević

U centru Zagreba skup solidarnosti za Ukrajinu

Skup za Ukrajinu

Skup za Ukrajinu

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Kao podrška i izraz solidarnosti s ukrajinskim narodom zbog agresije Rusije na tu zemlju, u Zagrebu je na glavnom gradskom trgu uz nazočnost nekoliko tisuća građana održan skup u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora i Zajednice Ukrajinaca Grada Zagreba. 


Na skupu su govorili ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič i bivši saborski zastupnik Borislav Graljuk, a u ime Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Na ogradi ispred pozornice na Trgu bana Jelačića na ukrajinskoj nacionalnoj zastavi stoji poruka "I stand with Ukraine", "#stoprussianagression", a na razglas se puštaju pjesme ukrajinskih bendova. 


Više je građana koji su došli izraziti potporu toj napadnutoj zemlji ogrnulo ili nosilo ukrajinske te hrvatske nacionalne zastave. Neki od njih nose transparente ispisane na hrvatskome, ukrajinskome te engleskom jeziku, na kojima, među ostalim, piše "Slava herojima Ukrajine" i "Slava Ukrajini", "Pomognimo Ukrajini", "Help Ukraine to save Europe, estabilsh no fly zone!", "Stop the war in Ukraine!", "Pray for Ukraine", "Stop Putin, stop war", "Stop the war, save Europe", "Ukrajina je srce Europe".  


Okupljenima je dijeljen i letak ispisan na hrvatskome i engleskom jeziku na kojem piše - Želimo slobodu! Pomozite nam u ostvarenju sna o našoj slobodi. Rusija upravo zvjerski bombardira naše gradove. Putin poriče i osporava postojanje ukrajinske nacije, mi samo želimo slobodi i živjeti kao slobodni ljudi. Molimo vas podržite Ukrajinu i naš narod.