Hrvatski radio

Radio Sljeme

U centru Zagreba sutra se uspostavlja nova pješačka zona

15.09.2023.

11:22

Autor: Radio Sljeme

Pješačka zona

Pješačka zona

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Nakon Stare Vlaške i Male Martićeve, od sutra se za kolni promet zatvara istočni dio Masarykove ulice čime ona postaje pješačka zona. Ovu su odluku pozdravili pješaci i biciklisti, dok su vozači motornih vozila njome nešto nezadovoljniji. 

Nove pješačke zone

Otvaranje pješačke zone predviđeno je sutra u 11 sati, a obuhvaćat će dio od Tesline do Gundulićeve ulice, te na dijelu Preradovićeve od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice. Što to znači za stanare, ali i za dostavna vozila, za naš je program rekao zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet


- Oni stanari koji imaju parkirna mjesta u svojim dvorištima moći će ishoditi dozvolu za pristup svojim dvorištima i za parkiranje u njih, a ostali će moći proći uz posebnu dozvolu ako bude valjanog razloga da ju dobiju. Tu moram reći za ukrcaj i iskrcaj dostavnih vozila da se mijenja odluka o vremenu dostave koja više neće biti moguća kroz cijeli dan, nego u jutarnjem terminu od 5 do 9 sati, a u večernjem terminu od 20 do 23 sata, čime se izbjegava neprestano prometovanje dostavnih vozila po pješačkim zonama, istaknuo je Korlaet. 


Međutim, ova promjena utjecat će i na okolne prometnice, zbog čega neki građani smatraju da će se stvarati veće gužve. No, Korlaet ističe da nema razloga za brigu. 


- Sigurno će doći do većeg opterećenja na alternativnim pravcima, ali moram reći da ništa nismo radili napamet, sve smo radili uz konzultacije. Prvo je sve u skladu s prometnim planom grada Zagreba koje je pokazalo da ovaj komad Masarykove ulice koji sutra zatvaramo, nije toliko prometno opterećen. Pokazalo se također, u tim studijama koje je napravio Prometni fakultet, da će redistribuciju koja nastaje zatvaranjem ovog dijela, alternativni pravci moći apsorbirati, rekao je Korlaet. 


Sljedeći pothvat, sličan ovome na Masarykovoj, očekuje se na dijelu ispred Glavnog kolodvora gdje je ideja uvođenje zone mirnog prometa, tako da taj dio također bude primarno za pješake, rekao je Korlaet. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici