Hrvatski radio

Radio Sljeme

U četiri dana - mjesečna količina kiše!

24.05.2015.

09:34

Autor: Zoran Vakula, Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U samo četiri dana, u Zagrebu je nadmašena prosječna mjesečna količina kiše za cijeli mjesec svibanj. Na postaji u Maksimiru palo je samo tri decilitra kiše manje od apsolutnog dnevnog maksimuma prije 65 godina.

Na meteorološkim postajama DHMZ-a na području Zagreba u dosadašnjem dijelu ove kišne epizode, od 20. svibnja u 7h do 24. svibnja u 7 sati izmjerene su sljedeće količine oborine: Grič 84 litara po četvornom metru, Maksimir 96, Pleso 102 i Puntijarka/Sljeme 116 litara, pri čemu su u samo 4 dana posvuda nadmašene prosječne mjesečne količine za cijeli svibanj.

Zanimljivo je primijetiti i kako su 52,2 litre, koje su u Maksimiru pale od petka ujutro do subote ujutro - druga najveća 24-satna količina zabilježena tijekom svibnja od 1949. godine, otkada postoje svakodnevna mjerenja. Više je, i to samo za 0,3 litre, ili 3 dl po metru četvornome, izmjereno samo ujutro 8. svibnja 1950. godine. Nekima će možda biti zanimljiv i podatak kako u Maksimiru, od 15. do 24. svibnja nikada do sada nije zabilježeno 129 litara kiše kao ove godine. Srećom, rekord za cijeli svibanj gotovo sigurno neće pasti – svibanj 1974. godine, s 204,8 litara, ostat će i dalje najkišovitiji. Ovogodišnji je svibanj već sada 6. u nizu, a ostvare li se trenutačne prognoze do kraja mjeseca, najvjerojatnije će „preoteti“ 3. mjesto prošlogodišnjem svibnju.

Još više kiše nego na zagrebačkim meteorološkim postajama prošlih je dana izmjereno u, primjerice, Delnicama, 137 litra, Ogulinu 128, Slunju 126, Karlovcu, Koprivnici i Varaždinu 124, te na Pargu 120 litara, a više od 100 litara tijekom 4 dana mjerenja, ponegdje čak i u kraćem razdoblju, palo je i na Zavižanu i Bilogori pokraj Pitomače, te u Bednji, Crnog Lugu na Risnjaku, Kutjevu, Sisku i Virovitici.

Povremene mjestimične kiše bit će i danas i sljedećih dana, posebice u ponedjeljak i utorak, srećom, u većini mjesta u manjim količinama nego prošlih dana. No, valja biti na oprezu jer ponegdje bi, s obzirom na natopljenost tla, i manje količine mogle stvarati nevolje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.