Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Croatia Airlinesu štrajk 8. kolovoza; uprava spremna za najam zrakoplova

02.08.2017.

14:27

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sindikati nisu uspjeli s poslodavcem postići dogovor o novom kolektivnom ugovoru pa piloti i stjuardese, odnosno kabinsko osoblje, te dio mehaničara Croatia Airlinesa sljedećeg utorka, 8. kolovoza, stupaju u štrajk, najavili su Upravi.

Ugovor im je istekao lani, pregovori o novom počeli su u travnju, ali nisu uspjeli kao ni mirenje. Nakon 12-satnog rada traže 24-satni odmor te vraćanje plaća na razinu prije smanjenja iz 2013., a to je za 10%.

Uprava CA: Tražit ćemo zabranu štrajka. Najam zrakoplova već je dogovoren

Uprava Croatia Airlinesa najavila je da će zatražiti sudsku zabranu štrajka. Navode i da sindikati traže da se letačkom osoblju plaća sektorski dodatak od 10 eura za svaki let. To im je neprihvatljivo jer ionako dobivaju, navode u CA, dnevnice. U lipnju je prosječna pilotska plaća kod njih bila 28.138 kuna neto – 34.825 kuna kapetanska i 21.825 kopilotska. Kažu i da je prosječna plaća stjuardese u lipnju bila 11.287 kuna neto. Pri tome je najveća pilotska plaća iznosila 55.334 kune, a kabinskog osoblja 15.574 kune neto. Za izmjene rasporeda rada u CA kažu kako nije točno da se često mijenjaju, nego da se to dogodi jednom u dva mjeseca. 

Za vrijeme štrajka jedna trećina letova mora se i dalje obavljati, a u CA tvrde da su već dogovorili najam aviona i posada iz drugih kompanija te da neće biti poremećaja u prometu. Podsjećaju i da su za štrajka 2013. 85 posto letova obavili redovito, a ostatak sa zakašnjenjem. Kompanija je zbog tog štrajka imala milijunske troškove, prenosi Večernji list.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.