Hrvatski radio

Radio Sljeme

U domaćim ljekarnama nestašica nekih važnih lijekova

23.01.2023.

12:25

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Nestašica lijekova

Nestašica lijekova

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Sve je duži popis lijekova kojih nema na našem tržištu, a među njima su i popularni Neofen i Klavocin te neki lijekovi koji se koriste u sezoni respiratornih infekcija. Nekih lijekova s liste HALMED-a neće biti čak do ljeta. 


Samo od početka ove godine registrirana je nestašica čak 17 lijekova. Nema Neofena, Klavocina, ali i nekih lijekova za krvni tlak, kolesterol i rak. Nestašica lijekova nije problem od jučer, rekla je u našem programu predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo komentirajući najave da nekih lijekova neće biti čak do ljeta. Pojasnila je i razloge nestašice. 


- Mi se u ljekarna s time susrećemo oduvijek. Ono što je sada problematično za pacijente, za nas, ali i za cijeli sustav je to da nedostaje nekih antibiotika koji se često propisuju. Razlozi su brojni. Od globalizacije, koja je proizvodnju centralizirala u Indiji i Kini, do geopolitičke situacije, covida i slično. Imate situaciju da se neki lijek proizvodi samo u jednoj tvornici u Indiji i ako se tamo pojavi neki problem onda cijeli svijet nema tog lijeka, rekla nam je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.


Pored originalnih postoje i generički lijekovi. Riječ je o proizvodima koji su po svim svojstvima identični originalu, ali i tu postoji problem.


- Ako nestašica nije objavljena na HALMED-u mi nemamo osnovu da pacijentu izdamo zamjenski lijek. I to je za pacijente otežana situacija jer moraju ići kod liječnika ili ga zvati, moraju potrošiti nekoliko dana, a mi u ladici imamo zapravo isti lijek. Kao prvi korak je to da HALMED donese listu zamjenjivih lijekova kako bi liječnici obiteljske medicine, ali i mi u ljekarni, mogli pacijentu izdati zamjenski lijek, predlaže Soldo. 


Inače, nestašica lijekova nije problem samo Hrvatske nego i Europske unije. Stoga je prošlog tjedna u Europskom parlamentu održana rasprava o toj problematici. Jedna od ideja je osnivanje europske ljekarne i sustava redistribucije lijekova u slučaju nestašica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici