Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Dumovcu otvoreno prvo groblje za kućne ljubimce

18.06.2019.

12:24

Autor: Magdalena Pongrac

Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Foto: - / -

Naš grad dobio je prvo groblje za kućne ljubimce. Spomengaj je otvoren u Dumovcu, prostire se na 12 i pol tisuća metara četvornih, a svoje ljubimce ondje posthumno mogu zbrinuti vlasnici iz cijele Hrvatske.

Zgrada s prijemnim uredom i dvoranom za ispraćaje, krematorij, paviljon za ispraćaje i groblje za kućne ljubimce s mjestima za ukop i polaganje urni - sve se to nalazi na gotovo 13 tisuća kvadratnih metara Spomengaja u Dumovcu. Građani će kremiranje svog ljubimca platiti najmanje 150, a urnu 55 kuna. Za ukop ljubimca potrebno je izdvojiti od 500 kuna naviše, dok najpovoljniji lijes košta 600 kuna. Voditeljica Spomengaja, Jasenka HaleušSpomengaj vrata otvara kućnim ljubimcima svih veličina, zamorcima, hrčcima, papigama, psima, mačkama. Kremacija životinja može se vršiti pojedinačno ili skupno, urna se može položiti u zemlju, kazetu ili u zid, a korisnik urnu s pepelom može ponijeti kući. Početna cijena kremiranja je 150 kuna, a ovisi o težini ljubimca.

Bez ugrožavanja zdravlja ljudi i životinja te onečišćenja okoliša, ondje se osim kućnih ljubimaca mogu zbrinuti i životinje iz Zoološkog vrta, rekao je ravnatelj Damir Skok - Životinje iz Zoološkog vrta nakon uginuća odlaze na obdukciju, a tada se ovdje mogu i kremirati. No one teže od 100 kilograma ne mogu biti kremirane.

Ovo groblje vrijedno 15 i pol milijuna kuna prvo je takve namjene u našem gradu, ali i Hrvatskoj, a kako ističe Haleuš, omogućiti će oproštaj i gajenje sjećanja na kućnog ljubimca u skladu s novim civilizacijskim dosezima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.