Hrvatski radio

Radio Sljeme

U eksploziji kuće u Gračanima poginula jedna osoba

13.10.2015.

10:55

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nekoliko sati nakon eksplozije u kojoj je jurtos urušena kuća u Gračanima, zagrebačka Specijalistička postrojba civilne zaštite za spašavanje iz ruševina izvukla je iz ruševina tijelo mrtve osobe, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Eksplozija se dogodila oko 7 sati i 15 minuta u podrumskim prostorijama obiteljske kuće na adresi Isce 64 u Gračanima, a mediji su objavili da je eksplodirala plinska boca. Na intervenciju su, navodi Ured, izašli djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Vatrogasne postaje Centar sa 16 vatrogasaca i četiri vatrogasna vozila, te Dobrovoljno vatrogasno društvo Gračani sa šest vatrogasaca.

Akciju raščišćavanja i pretraživanja urušenih dijelova građevine obavljali su vatrogasci i pripadnici Specijalističke postrojbe civilne zaštite za spašavanje iz ruševina. Specijalistička postrojba na terenu je odradila USAR (Urban Search and Rescue) pretraživanje: pretraživanje ruševina uz pomoć vibroskopa, probijanje kroz betonske deke, podupiranje.

Na intervenciji je korištena Paratech prikolica s opremom za spašavanje iz ruševina koju je Ured za upravljanje u hitnim situacijama dao na korištenje Vatrogasnoj zajednici Zagreba. Za raščišćavanje ruševina korišten je i mini bager u vlasništvu Zagrebačkog holdinga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.