Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Gajnicama uskoro centar za osobe pod međunarodnom zaštitom?

15.03.2019.

12:34

Autor: Ivan Hlupić

Ivan Hlupić/RadioSljeme

Ivan Hlupić/RadioSljeme

Foto: - / -

Nekadašnju policijsku postaju, nakon što je s MUP-om potpisan sporazum o korištenju bez naknade, Baptistička crkva preuređuje u centar za integracijske programe i smještaj osoba koje su dobile međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, potvrdili su nam iz MUP-a.

MUP pojašnjava da se zgrada može koristiti i za druge općekorisne društvene, socijalne i humanitarne programe, uz njihovu prethodnu suglasnost. U Sporazumu koji posjedujemo utvrđeno je i da Baptistička crkva mora sve potrebne radove na uređenju izvršiti u roku od godine dana od potpisa sporazuma s MUP-om. Taj rok istekao je 5. veljače, a vidljivo je da su grubi građevinski radovi još u tijeku.

Iz Gradskog ureda za graditeljstvo, izgradnju grada, komunalne poslove i promet objasnili su nam u današnjoj emisiji Moj firtl da za radove koji su u tijeku nije izdana građevinska dozvola, no utvrđivanje nepravilnosti je na građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva, rekao je pomoćnik resornog pročelnika Saša Rakić. U sporazumu s MUP-om naznačeno je da korisnik zgrade mora ishoditi sve potrebne dozvole za obnovu objekta.

Vijeće gradske četvrti Podsused Vrapče informirano je o namjerama Baptističke crkve, potvrdio je predsjednik Vijeća Dejan Kljajić. Vijećnici su čak u svibnju prošle godine u organizaciji Baptističke crkve obišli Prihvatilište za tražitelje azila u hotelu Porin, no do danas nije održana javna rasprava ili tribina o ovom projektu a što su zahtjevali građani. Također, Grad se nije uopće uključio u pripremu ovog projekta, što je, kako neslužbeno doznajemo, razljutilo i gradonačelnika Milana Bandića koji je zadužio svoje urede da provjere što se zapravo događa u Gajnicama.

Baptistički pastor Mihal Kreko u srpnju prošle godine Bandiću je uputio dopis u kojem ga obavještava o projektu "Kuća nade" i uređenju MUP-ove zgrade u Gajnicama, pa nije jasno zašto do danas Grad nije reagirao. U tom dopisu procjenjuje se vrijednost potrebnih radova na oko milijun i pol kuna te se od Grada moli novčanu donaciju. "Kuću nade" Kreko u tom dopisu opisuje kao "program pravde, milosrđa i nade za najranjivije".

Kreko je bio pozvan i u našu emisiju Moj firtl, no nakon dolaska naše ekipe u Gajnice i okupljanja pozvanih gostiju i nekolicine građana, pastor je otišao s gradilišta i za sobom pozvao nekoliko radnika koji su tijekom jutra izvodili radove na zgradi. Kroz zatvoreni prozor automobila poručio nam je da ne želi sudjelovati u emisiji, a uskoro se na mjestu emitiranja naše emisije pojavila policija kojoj su Krekini suradnici prijavili prosvjed s transparentima ispred "Kuće nade". Policija je utvrdila da se ne radi o prosvjedu.

Prije nego što je otišao, Kreko nam je u dvorištu zgrade pokazao mjesto na kojem će biti montažna terasa, kako je rekao - donacija iz Amerike. Tvrdi i da migranata ili osoba koje su u Hrvatskoj dobile međunarodnu zaštitu u zgradi neće biti ako država ne plati njihov smještaj. Želi u tom objektu organizirati socijalne programe za obitelji iz Gajnica, čak i kuhinju u kojoj bi se kuhalo za starije osobe kojima je potrebna ta usluga i drugo. Uglavnom, negoduje jer se polemizira o nečemu što je, tvrdi, dobra namjera i humani projekt. Na pitanje zašto nam onda MUP u svom odgovoru izričito tvrdi da se Baptistička crkva mora držati obaveza iz sporazuma koje se odnose isključivo na integracijske programe, Kreko je našeg novinara pitao jesmo li prijavili prosvjed!?

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.