Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Gradu Zagrebu u sustavu liječenja nalazi se 1950 ovisnika

18.06.2019.

14:32

Autor: Čarles Gržinić

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Poboljšanje dijagnostike, tretmana i skrbi za maloljetnike s problematičnom uporabom droga i unapređenje međuresorne suradnje tema je stručnoga skupa koji se održava u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zagreb.

Svi bitni dionici represivno – preventivnog sustava, policija, državno odvjetništvo, suci, liječnici, psiholozi, socijalni radnici i pedagozi skupili su se na jednom mjestu kako bi poboljšali međusobnu suradnju koja bi pomogla u liječenju, rehabilitaciji i resocijalizaciji maloljetnika. Kada se govori o opijatima, Lucija Sabljić, defektolog koji radi u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja , prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Grada Zagreba u svom predavanju akcent je stavila na heroin i osvježivaće zraka koji su maloljetnicima lako dostupni.
Koliko je broj ovisnika u našem gradu pitali smo zamjenicu pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivanu Portolan Pajić
-Na razini našega grada, prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je u sustavu liječenja ima 1950 liječenih ovisnika. Uglavnom je riječ o opijatskom tipu ovisnosti. Svake godine, u sustav liječenja ulazi na jedan tip opijatskog ovisnika troje neopijatskih tipova što znači da je pred svima nama još dosta posla-

U Europi zbog predoziranosti godišnje umre do 9 i pol tisuće ljudi, u Hrvatskoj 50. To je stvarnost od koje se ne može pobjeći. Jedino što se može učiniti, čulo se na javnoj tribini putem represije opijate učiniti teže dostupnim. Za one koji su registrirani kao ovisnici pomoć moraju dati međusobno umreženi pojedinci i institucije koje su za to osposobljeni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.