Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Holdingu oko 700 radnika viška na razini cijele grupe

04.01.2022.

15:19

Autor: Mario Mihaljević

Otkazi u Holdingu

Otkazi u Holdingu

Foto: Matija Habljak / Pixsell

 Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak da je u Holdingu utvrđen višak oko 500 radnika, a na razini cijele grupe njih oko 700 te dodao da je vezano uz to krenulo i formalno savjetovanje Uprave Holdinga i sindikata.


Od 700 radnika viška na razini cijele Holding grupe, oko stotinu je na rukovodećim pozicijama, odnosno na pozicijama koordinatora, savjetnika, a najveći višak radnika je u administraciji, kazao je Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare. 


Uprava Holdinga počela je i formalno savjetovanje sa sindikatima o višku radnika, iako razgovori traju još od studenog, a sama analiza o tome koliko je radnika viška i na kojim pozicijama, napravljena je interno, unutar Holdinga, uspoređujući broj zaposlenih sa drugim komparabilnim komunalnim tvrtkama. 


-Sada je počeo formalni proces savjetovanja sa sindikatima u kojem će se jasnije definirati broj radnika i kriteriji prema kojima će se utvrđivati višak”, rekao je Tomašević istaknuvši da će svima onima za koje se utvrdi da su višak, ponuditi druga radna mjesta, na onim pozicijama gdje Holdingu trenutno nedostaje radnika. 


To su, pojasnio je, operativni poslovi, poput održavanja ulica, sakupljanje otpada, terenski rad u vodoopskrbi, na održavanju zelenih površina, a takvi poslovi jednako će se nuditi svima - kako onima u administraciji, tako i onima na rukovodećim pozicijama. 

Tomašević je komentirao i oštru reakciju dijela sindikata na najave otkaza, istaknuvši da on ne sudjeluje u pregovorima sa sindikatima, ali bi volio da se taj proces “što više vodi na relaciji Uprave i sindikata, kao što se vodio do sada”. Poručio je i kako je otpuštanje i preraspodjela viška radnika dio konsolidacije Holdinga, koji je 2020. nakon dugo vremena završio s gubitkom, a taj se “neodrživi trend”, nastavio i u 2021. 


-Holding je, uz gubitke, zadužen oko pet milijardi kuna, a dobar dio tih obveza, ako gledamo obveznice, 2023. dolazi na naplatu. Uprava Holdinga ima zadatak da u sljedećoj godini stabilizira poslovanje Holdinga kako ne bi više bio gubitaš, kako bi se mogao servisirati i refinancirati dug-, rekao je Tomašević.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.