Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Hrvatskoj čak 43 posto mladih nezaposleno

05.05.2016.

14:20

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj je nezaposleno čak 43 posto mladih, što je, nakon Grčke i Španjolske, najviša stopa u Europskoj uniji. Unija je za poticanje njihova zapošljavanja pokrenula program Garancija za mlade. Hrvatskoj je za tu namjenu do 2020. na raspolaganju više od 130 milijuna eura.

O tome kako se program kod nas provodi razgovaralo se na tribini u Kući Europe. Mnogi mladi odlaze u inozemstvo jer godinama ne mogu naći posao. No, neki ipak uspijevaju u toj teškoj misiji i na domaćem terenu. U tome im pomaže program garancija za mlade koji predviđa što brže aktiviranje ljudi mlađih od 30 godin. 

Ta brza aktivacija podrazumijeva dobivanje kvalitetne ponude u roku od četiri mjeseca od napuštanja ili završetka obrazovanja ili stjecanja prijašnje nezaposlenosti. To može biti ne samo u vidu zapošljavanja, nego i u vidu naukovanja, vježbeništa, pripravništva ili samog nastavka obrazovanja, rekao je Ivan Mikulić iz Ureda za informiranje Europskog parlamenta.    

Mikulić je u našem programu dodao da se poslodavce financijski potiče da zapošljavaju mlade, a njima se omogućuje i dodatno stručno osposobljavanje koje je već dosta popularno u Hrvatskoj. 

Koje su stvarne koristi, ali i mane stručnog osposobljavanja?

Stječete radno iskustvo koje se upisuje u radnu knjižnicu i u tom smislu vi imate godinu dana pravog radnog iskustva koje je, naravno, kasnije vrlo bitno poslodavcima. Međutim, kad poslodavci kasnije i vide tu mjeru stručnog osposobljavanja, nisu baš najsigurniji bi li vas zaposlili samo na temelju toga, ističe 25-godišnji korisnik spomenute mjere Ivan Nekić.

Nekić je i jedan od onih koji se uspio zaposliti upravo putem Garancije za mlade, no - ističe to nije bilo lagano.

Ja sam se zaposlio tek godinu dana nakon završetaka svojeg studija. Bio je to zaista jedan mukotrpan proces dok nisam pronašao posao, no sad radim već šest mjeseci putem te mjere stručnog osposobljavanja u odnosima s javnošću i zaista je jako dobro, puno učim i sada ogu reći da sam zadovoljan, zaključio je Nekić.        

Još se ne znaju podaci koliko je mladih zaposleno kroz spomenuti program. No, svaki takav slučaj iznimno je važan za svakog mladog čovjeka osobno i iznimno koristan za hrvatsko društvo u cjelini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.