Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Hrvatskoj se 90 ljudi godišnje utopi!

24.07.2021.

14:47

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: HCK

foto: HCK

Foto: - / -

Utapanje je jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, ali i u Europi. Svake godine u europskim vodama utapanjem umre 23 tisuće ljudi, u prosjeku više od tri osobe svaki sat. U Hrvatskoj godišnje u prosjeku od utapanja umre 90 ljudi.

Ove godine prvi se put u svijetu 25. srpnja obilježava kao Svjetski dan prevencije utapanja. Generalna skupština UN-a usvojila je povijesnu rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja 28. travnja 2021. koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini i poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje - vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta.
 
Upravo utapanje vodeći je uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj.
 
Utapanje je nedovoljno prepoznato javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, a može se spriječiti stoga je i slogan prvog Svjetskog dana prevencije utapanja – "Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao!"
 
U povodu Svjetskog dana prevencije utapanja, Hrvatski Crveni križ, kao organizacija koja jedina educira spasioce i provodi preventivne kampanje i edukacije, želi skrenuti pozornost da kao društvo moramo puno više raditi na prevenciji utapanja, osobito kod najmlađih. 

Svjetski dan prevencije utapanja Hrvatski Crveni križ obilježit će u gradovima diljem Hrvatske, a središnje događanje bit će održano na malom jezeru na Jarunu (promatračnica kraj restorana Lido) u nedjelju, 25.srpnja od 11 do 13 sati. Za djecu će biti organizirana radionica Kodeks sigurnosti na vodi, a zajedno sa svojim roditeljima moći će naučiti i kako pružiti prvu pomoć kod utapanja. Spasioci Crvenoga križa izvest će vježbu spašavanja utopljenika i to onako kako zaista izgleda kad se događa utapanje.
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.