Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Hrvatskoj više od 14 tisuća oboljelih od Parkinsonove bolesti

11.04.2017.

14:31

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Cvjetnom trgu obilježava se Svjetski dan Parkinsonove bolesti. "Udruga Parkinson i mi" igranjem stolnog tenisa, plesanjem tanga te dijeljenjem informativnih letaka i simboličnih crvenih tulipana želi podići svijest ljudi i podržati oboljele.

U cijeloj Europi na današnji dan obilježava se dan Parkinsonove bolesti pod geslom Ujedinjeni protiv Parkinsona. U Hrvatskoj je registrirano oko 14 tisuća oboljelih, no pretpostavlja se da bi ih moglo biti i oko 20 tisuća. Dijeljenjem crvenih tulipana na Cvjetnom trgu želi se educirati javnost da je Parkinsonova bolest kronična, a ne zarazna bolest, rekla je predsjednica Udruge "Parkinson i mi", neurologinja Vladimira Vuletić.

Najčešće se javlja u dobi od 60 godina, a sa većom dobi raste i pojavnost. Jedan od deset je u dobi mlađeg od 50 godina. Rizični faktori koji mogu pokazati bolest su infekcije, ruralna sredina, bunarska voda, introvertnost i negativistički stav, a rizik smanjuje fizička aktivnost, istaknula je Vladimira Vuletić.

Tu se bolest ne može sasvim izliječiti, ali simptome se može kontrolirati. Fizička aktivnost pomaže u kontroli ove bolesti, a važno je vježbati svaki dan minimalno pola sata.

Prije sedam godina sam primjetio da mi se trese desna ruka. Vrlo lagano tako da i liječnici nisu mogli ustanoviti. Igram ping-pong i sviram i to mi pomaže da se Parkins ne razvija. Život je prezanimljiv. Rekao bih da to nije bolest nego dijagnoza jer ne znamo što je to, naglasio je hrvatski glazbenik i umjetnik, Nenad Bach.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarovic i Grada Zagreba, a svojim dolaskom događaj su podržali i drugi predstavnici poput predstavnika Ministarstva zdravlja, Grada Zagreba, HZZO-a i drugih.

Od ove bolesti oboljevaju i mlađi od 60 godina koji nerijetko skrivaju simptome. Može se stoga zaključiti da je u našem društvu Parkinsonova bolest i dalje tabu tema.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.