Hrvatski radio

Radio Sljeme

"U iduća tri mjeseca sigurno neće poskupjeti odvoz otpada"

19.02.2020.

15:42

Autor: Krešimir Vešnik

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Od danas Holdingova podružnica Čistoća ima novi operativno-komunikacijski odjel - OKO. Njime će pratiti svoja vozila u svakodnevnim poslovima, ali i stanje spremnika na zelenim otocima. Gradonačelnik je pak najavio da neće poskupjeti odvoz otpada.

Praćenje vozila, pražnjenje kontejnera te stanje spremnika za odvojeno prikupljanje otpada na zelenim otocima, zadaci su novog Operativnog komunikacijskog odjela u Čistoći. Računalo prati stanje u prometu i popunjenosti spremnika te optimizira odvoz otpada po gradskim četvrtima, objašnjava voditelj Čistoće, Jure Leko - Pražnjenja isto "rotira" računalo. Kada su spremnici 80 ili više posto popunjeni, novi program rada dobije vozila tako da ima najmanje troškove sakupljanja.    

Novim operativnim odjelom unapređuje se rad Čistoće i smanjuju troškovi, ističe Leko. Za koliko točno, trebalo bi se znati za 90-ak dana, a do tada cijene odvoza otpada neće rasti, najavljuje gradonačelnik Milan Bandić - Dok ne optimiziramo i racionaliziramo poslovanje Čistoće nema dizanja kune cijene odvoza, sakupljanja i oporabe otpada. Odvoz po kubiku komunalnog otpada u Zagrebu će biti kuna manje nego Rijeci, Splitu i Osijeku. 

A osim spomenutog Odjela, Čistoća je uspostavila i Službu za ophodnju. Stanje poslova, korisnika i zelenih otoka svaki dan će pratiti 17 službenika raspoređenih po gradskim četvrtima - Ti ljudi će na terenu upozoravati građane, učiti ih o pravilnom odvajanju i postupanju s otpadom. Sve nepravilnosti na terenu će prijavljivati nadležnim službama koje će u najkraćem roku reagirati i čistiti - rekao je Direktor sektora za komercijalne poslove, Robert Kostić.  

Uz Odjel te Službu dojave i potrebe građani mogu i dalje prijavljivati u Holdingov centar. Novim promjenama, kažu, brže i djelotvornije će reagirati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.