Hrvatski radio

Radio Sljeme

U javnoj garaži Kvaternikov trg postavljen vanjski defibrilator

14.09.2017.

14:18

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Garaža Kvaternikov trg, nakon Tuškanca, druga je javna garaža u kojoj je postavljen automatski vanjski defibrilator. Postavljanje uređaja je u sklopu projekta "Oživi me", kojim se naglašava važnost prevencije iznenadne srčane smrti. U gradu je već postavljeno preko 30 defibrilatora.

Postavljanjem defibrilatora u javne garaže Tuškanac i Kvaternikov trg, Zagrebparking se priključio projektu Oživi me, u kojem je u našem gradu postavljeno ukupno 36 defibrilatora, a educirano 3 000 naših građana.

Među educiranim je i 10 službenika Zagrebparkinga, Do kraja godine planiramo ih educirati još 40, a daljnjim planovima educirat će se svi naši kontrolori Zagrebparkinga kako bi mogli i na ulicama grada Zagreba pomoći našim građanimanajavila je voditeljica Zagrebparkinga, Ana Preost.

Defibrilatore može koristiti svatko budući da su na njima jasna uputstva o korištenju.

Ako zapazite unesrećenu osobu bez svijesti, prvo joj treba provijeriti disanje, upozorava doktorica Iverka Brigljević-Kniewald te nastavlja, Ukoliko osoba ne diše odmah se poziva hitna medicinska pomoć i ako je laik educiran, automatski traži automatski vanjski defibrilator i započinje se sa temeljnim postupcima oživljavanja, odnosno vanjskom masažom i umjetnim disanjem dok ne dođe defibrilator. 

Ovim postupkom stopa preživljavanja je do 70 posto.

Vanjski defibrilatori nalaze se na Trgu Bana Jelačića u Gradskoj ljekarni, na autobusnom terminalu na kraju pothodnika, na autobusnom i željezničkom kolodvoru, na okretištima tramvaja, ali i u gotovo svim trgovačkim centrima.

Više informacija na http://ozivi.me/

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.