Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Klaićevoj bolnici prvi uređaj za automatizirani prijem pacijenata

24.12.2015.

15:37

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj u srijedu je pušten u rad novi uređaj za automatizirani prijem pacijenata, prvi u Hrvatskoj, a trebao bi omogućiti brži protok pacijenata i rasteretiti osoblje dijela administrativnih poslova. Procedura traje dvadesetak sekundi

Knjižice i uputnice više se neće klasično ostavljati u pretincu, procedura prijema trajat će dvadesetak sekundi i slična je postupku prijave na aerodromskim šalterima. Pilot-projekt automatiziranog prijema u Klaićevoj realiziran je u suradnji s hrvatskom softverskom tvrtkom IN2, a bolnica ga je dobila besplatno, istaknuto je na predstavljanju novog uređaja koji je pušten u rad u prisutnosti ministra zdravlja Siniše Varge.

Ovo je velik korak za pacijente i kvalitetu sustava, rekao je sanacijski upravitelj bolnice Zoran Bahtijarević. Očekuje da će Klaićeva na "kritičnim mjestima" uskoro dobiti još tri do četiri takva uređaja.

Prijavit će se moći pacijenti s e-uputnicom, naručeni na bilo koji pregled u bolnici. Nakon stavljanja zdravstvene iskaznice u uređaj i potvrde da su stigli, njihovi podaci pojavit će se na kompjutorskom ekranu liječnika koji će ih po redu prozvati, pojasnio je Bahtijarević.

To je prvi takav uređaj u Hrvatskoj, a drugdje još nisu postavljeni zbog niza administrativnih prepreka. Klaićeva je u tome uspjela zahvaljujući osobnom angažmanu ministra Varge i ravnateljice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjane Prenđe Trupec, istaknuo je Bahtijarević koji očekuje da će takvi šalteri niknuti i u drugim hrvatskim bolnicama.

Sms-narudžbe i redomati u bolnicama

Kao pozitivan efekt istaknuo je brži protok pacijenta i rasterećenje medicinskih sestara koje će se više moći posvetiti pacijentima. Najavio je uvođenje sms-narudžbi i redomata u idućoj godini, kao što je to u većini banaka, sve u cilju sprječavanja redova i maltretiranja pacijenata. Ovo je prvi korak u postavljanju automatiziranih sustava u sve bolnice i domove zdravlja, rekao je Varga te najavio niz projekata informatizacije u HZZO-u koji će se financirati kroz EU fondove, te smanjiti čekanje u redovima i na šalterima u zdravstvenim ustanovama.

Bahtijarević je za iduću godinu najavio nove projekte u Klaićevoj - uređenje intenzivne njege, operacijske dvorane i centra za opekline. Izrazio je i nadu da će se konačno krenuti s izgradnjom nove dječje bolnice, jer je zbog istrošene infrastrukture bolnica u Klaićevoj "dosegnula svoje limite".

Opet o izgradnji nove dječje bolnice

Iako je izgradnja nove dječje bolnice bila tema i prošlih božićno-novogodišnjih blagdana, Varga je ponovno spomenuo četiri lokacije mogućeg preseljenja, koje su i lani bile aktualne, te istaknuo da ne želi licitirati s lokacijama.

Ponovno su u igri nedovršena zgrada privatne Medikolove bolnice u Mandlovoj ulici u Dubravi, te građevinske parcele iznad bolnice u Vinogradskoj i ispod KB Dubrave. Varga je rekao da se vode i razgovori s Gradom oko ledine u Novom Zagrebu koja je, kaže, isto na dobroj lokaciji, dobro prometno povezana i u dijelu grada u kojemu je puno djece.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.