Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Klaićevoj prvi put novi neinvazivni zahvat operacije koljena

30.01.2019.

18:16

Autor: Nikolina Devčić

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

U Klinici za dječje bolesti Zagreb prvi put je izveden moderan operativni zahvat kojim se sanira puknuće prednjeg ligamenta koljena. Iz Klaićeve objašnjavaju da je ovo jedna od najčešćih ozljeda koljena koja pogađa sportaše.

I do sad je liječenje podrazumijevalo operaciju, ali s invazivnijim pristupom. Sredinom mjeseca u Klaićevoj je prvi put napravljen artroskopski zahvat kojim se na mjesto vraća i fiksira puknuti ligament koljena.

Ta je operacija minimalno invazivna, biološka, za dijete znatno poštednija i ima očekivano brži oporavak. Značajna  prednost korištenja ovog zahvata je što se može koristiti bez zadrške kako u ranoj dječjoj te adolescentskoj dobi. Uz poštivanje pravilno određene indikacije,  zahvat je nužno izvesti unutar 2 do 3 tjedna nakon ozljede.

Zahvat je izveo doktor Tomislav Ribičić, spec. ortoped i voditelj Odjela za dječju ortopediju KDBZ, uz asistenciju doktorice Marijane Šimić Jovičić, spec. ortopedije i traumatologije

Iz Klinike za dječje bolesti Zagreb ističu da su ponosni što taj zahvat Hrvatsku stavlja uz bok vodećih europskih ortopedskih klinika te na vodeće mjesto u liječenju sportskih ozljeda koljena u dječjoj dobi u Hrvatskoj, ali i regiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.