Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:45 / 26.05.2016.

Autor: Ana Krois

U Križevcima 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osmi Dani hrvatskih svetaca i blaženika održavaju se u Križevcima od četvrtka, 26. do nedjelje, 29. svibnja, a ove su godine tematizirani sv. Marko Križevčanin, sluga Božji Bonifacije Pavletić, sv. Leopold Bogdan Mandić te hrvatski dominikanski blaženici.

Organizator je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" i križevačke župa svete Ane i Blažene Djevice Marije Žalosne i svetog Marka Križevčanina. Svečano otvorenje je večeras u 18 i 30 u crkvi svete Ane, a ovaj je dan posvećen svetom Marku Križevčaninu, nebeskom zaštitniku Bjelovarsko-križevačke biskupije, Križevaca i Županije koprivničko-križevačke. U Likovnoj galeriji bit će otvorena izložba slika "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu", akademskog slikara Ante Mamuše. Na otvorenju će sudjelovati i direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato" iz Zagreba Ksenija Abramović. koja i organizira izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić te autor.

Petak će u povodu otvorenja kauze za proglašenje blaženim sluge Božjeg Bonifacija Pavletića, program biti u čast novoga sluge Božjega. Misu će navečer predvoditi sisački biskup Vlado Košić, potom će u Hrvatskom domu u središtu Križevaca biti održan okrugli stol „Štuju li Hrvati dovoljno svoje svece?". Na okruglom stolu će, uz ostale, sudjelovati biskup Košić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, prof. hrvatskoga jezika na KBF-u u Zagrebu Nada Babić, i v. d. glavnog urednika 3. programa Hrvatske televizije Krešimir Čokolić.

U subotu je Dan svetog Leopolda Bogdana Mandića, a tom će prigodom biti prikazan filmski prikaz o nejgovom životu "Dođite k meni i ja ću vas odmoriti" autora Tomislava Jelinčića i Petre Radin.

Posljednjega dana manifestacije, u nedjelju je program posvećen hrvatskim dominikanskim blaženicima - bl. Augustinu Kažotiću, bl. Ozani Kotorskoj, bl. Nikoli Milinoviću i fr. Dominiku Baraču - u povodu 800 godina Dominikanskoga reda. Misu će u 10 sati predvoditi provincijal Hrvatske dominikanske provincije Anto Gavrić, nakon čega će premijerno biti prikazan animirani film „Sveti Dominik" iz serijala „Moja katolička obitelj" EWTN televizije i u izvršnoj produkciji „Laudato televizije".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.