Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Križu počela nastava po eksperimentalnom programu

03.09.2018.

12:48

Autor: Ivan Hlupić

Filip Kos/PIXSELL

Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / -

Osnovna škola Milke Trnine iz Križa prva se javila na poziv ministrice radi provedbe eksperimentalne nastave u okviru kurikularne reforme. Zato je ministrica obrazovanja prvog dana nastave posjetila upravo Križ i označila početak provedbe programa "Škola za život".

Uz ministricu u Križu su učenike posjetili potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i zagrebački župan Stjepan Kožić. Jedna je to od 74 škole u Hrvatskoj u kojoj je jutros nastava počela po eksperimentalnom programu, a on će ove školske godine obuhvatiti više od 8,000 učenika.

I Štromar i Divjak ocijenili su da se radi o povijesnom trenutku i najvažnijoj školskoj godini u novijoj hrvatskoj povijesti. Informatika je postala obavezna za sve učenike 5. i 6. razreda, a program "Škola za život" trebao bi omogućiti interaktivnu nastavu, učenje s razumijevanjem, učenika u središtu obrazovnog sustava - a ne kao do sada, pukog prepisivača s ploče.

Većina škola već je opremljena tabletima, a stigli su i eksperimentalni udžbenici u kojima je dio sadržaja - a ostatak će učenici istraživati putem posebnih kodova koje će očitati svojim tabletima. Tijekom ovog tjedna gotovo svi udžbenici stići će u škole, a u Zagrebačkoj županiji za oko 25,000 učenika financirala ih je županija, pohvalio se župan Stjepan Kožić.

Učenici s kojima smo razgovarali u Križu s veseljem su dočekali tablete i raduju se novitetima u nastavi, prije svega jer im se sve čini zabavnije. Njihova nastavnica hrvatskog jezika nešto je opreznija i smatra da će biti i onih koji će promjene teže prihvatiti, ali i da su one neminovne i potrebne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.