Hrvatski radio

Radio Sljeme

"U listopadu 27 posto manje miješanog otpada nego lani"

08.11.2022.

14:57

Autor: HRT Radio Sljeme

Gradonačelnik Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Nešto više od mjesec dana nakon uvođenja novog modela naplate i odvoza, smanjena je količina miješanog komunalnog otpada, a istovremeno se povećao odvoz ostalog otpada. Istaknuo je to gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare na kojoj se osvrnuo, među ostalim, i na dodjelu božićnica umirovljenicima.

Za 27 posto smanjena je količina miješanog komunalnog otpada ovog listopada u odnosu na onaj lanjski, ističe gradonačelnik - To znači da su se povećale druge frakcije zbog većeg odvajanja. Čak je 40 posto više plastike odvojeno, 36 posto više biootpada je odvojeno, i odvojeno je 9 posto više papira. 


U 10-ak je pak gradskih četvrti u spremnicima za miješani komunalni otpad obiteljskih kuća bilo više od 80 posto plavih ZG vrećica. Najbolja je u tome Gornja Dubrava.


A uskoro počinje Svjetsko nogometno prvenstvo koje se preklapa s Adventom. Hoće li Grad osigurati fan zone? - Moramo paziti da smo u skladu s odlukama prema kojima se za vrijeme Adventa isključivo putem natječaja i isključivo na aukciji može održavati prigodna prodaja pića na javnim površinama. Imajući na umu ta ograničenja, mi smo, kad su bili natječaji za Advent, pozivali potencijalne organizatore manifestacija da osmisle i takve sadržaje, međutim to se baš i nije dogodilo, tako sada gledamo ako će ipak bit nekih privatnih organizatora koji budu zainteresirani da im u skladu s postojećim odlukama omogućimo lokacije - kazao je prvi čovjek grada.


Gradonačelnik je otkrio i da će umirovljenici dobiti po 200 kuna božićice čija je mirovina ispod 1 700 kuna.


Spomenimo i da je nova pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo i branitelje, bivša pučka pravobraniteljica, Lora Vidović.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.