Hrvatski radio

Radio Sljeme

U manje od 3 mjeseca kamata na golemi Holdingov kredit skočila za 32,4%. Oporba se pita - tko će to platiti?

09.11.2022.

15:29

Autor: Radio Sljeme

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Izvršenje polugodišnjeg proračuna glavna je točka sutrašnje sjednice Gradske skupštine, no oporba je na zub ponovno uzela golemi kredit Zagrebačkog holdinga od 240 milijuna eura, na kojem će, kažu, zaraditi banke, ali i privatni poduzetnici.

Jeftino friziranje brojki koje se nikada neće ostvariti, tako je prvu točku dnevnog reda okarakterizirao predsjednik gradskog HDZ-a Mislav Herman. Više ga brine nagli skok kamate za golemi Holdingov kredit.


- Taj kredit je uzet na način da te kamate lete u nebo. Bez ikakve kontrole. Postavljamo pitanje - što će Zagrebački holding učiniti kako bi se zaštitio od daljnjeg rasta kamatnih stopa - pitaju se u HDZ-u, a isto zanima i predsjednika stranke Bandić Milan 365, ujedno bivšeg pročelnika za financije, Slavka Kojića


Kojić upozorava da je zbog naglog rasta EURIBOR-a kamata na spomenuti kredit, u samo dva i pol mjeseca, skočila za 32,4%, odnosno za oko 160 milijuna kuna. Riječ je, kaže, o ozbiljnom problemu jer su za navedeni kredit položene vrijedne gradske nekretnine.


- Te kamate i taj kredit su omča oko vrata financijama Grada Zagreba. Na tako nešto odlučiti se može samo netko tko je u sprezi sa nekretninsko bankarskim zainteresiranim skupinama. Jer jedino će one profitirati. Banke će zaraditi na kamatama i jeftino prodati nekretnine u Savudriji i Dugoj Uvali da se mogu namiriti, a te jeftine nekretnine onda će kupiti netko za koga smo se najmanje nadali da će ih kupiti. Imam legitimno pravo sumnjati da postoje interesne skupine koje stoje iza cijelog ovog projekta jer je silovana sama procedura - napominje Kojić. 


U Skupštinu se, kao nezavisni zastupnik, vraća još jedan Bandićev suradnik - Ivica Lovrić. On pak sumnja da iza svega stoji bankarski lobi. 


- Budući da u Upravi i Nadzornom odboru Holdinga uglavnom odlučuju ljudi koji su došli iz bankarskoga sektora, tim je to još poraznije i gore. Oni su jako dobro znali, usuđujem se reći da su to učinili svjesno - protuzakonito su založili neprocjenjive zagrebačke nekretnine poput 4 tisuće kilometara plinskih cijevi, vodovod i kanalizaciju. Ovakvim rastom kamata doći ćemo u situaciju da će Grad Zagreb ostati bez te svoje infrastrukture - smatra Lovrić. 


Iz redova stranke bivšeg zagrebačkog gradonačelnika stiže još jedna sumnja. Ona na vozno stanje kamiona Zimske službe i Čistoće. Na ove potonje referirala se Gordana Rusak.


- Stručnjaci kažu da bi te kamione mogli popraviti za milijun kuna. Međutim, gradonačelnik Tomašević je išao na drugo rješenje - plaća 8 milijuna kuna za najam rabljenih kamiona. Je li naš interes da novac dajemo privatniku? Znate li tko je taj privatnik? To je firma protiv koje je Tomašević protestirao kad je bio aktivist jer je ta firma bila na meti USKOK-a baš zbog nabave kamiona - zaključuje Rusak. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici