Hrvatski radio

Radio Sljeme

U mjesec dana 831 prekršaj zbog alkohola i droge

16.12.2015.

16:28

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti, policija je evidentirala 831 prekršaj vezan za alkohol i droge, a samo u jednom vikendu evidentirano je 22 prekršaja zbog prodaje alkohola maloljetnicima, što upozorava na velik broj neodgovornih vlasnika lokala koji krše zakon.

U slučaju prodaje alkohola maloljetnicima predviđene su sankcije za odgovornu osobu između 5000 i 15.000 kuna, a za pravnu osobu od 5000 do 100.000 kuna, no unatoč visokim kaznama vlasnici ugostiteljskih objekata i dalje krše zakon.

Prema zadnjem Europskom istraživanju o pušenju, alkoholu i drogama među učenicima, koje je 2011. provedeno u 36 europskih zemalja, u Hrvatskoj je 66 posto mladih pilo alkohol u zadnjih mjesec dana, što je devet posto više od europskog prosjeka. 21 posto mladih izjavilo je da se u posljednjih mjesec dana opilo, što je četiri posto više od europskog prosjeka.   

Voditelj Službe prevencije PUZ-a Velimir Tišma naglasio je da Grad Zagreb, za razliku od Karlovca i Metkovića, na lokalnoj razini nije uspio donijeti akt zabrane konzumacije alkohola na javnim mjestima, jer je srušen na Ustavnom sudu zbog diskriminacije skupine građana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.