Hrvatski radio

Radio Sljeme

U nevremenu srušeno više od tisuću stabala

20.07.2023.

15:54

Autor: HRT RadioSljeme

Oluja u Zagrebu

Oluja u Zagrebu

Foto: Luka Sangulin / PIXSELL

Dan poslije snažnog nevremena, grad se pokušava vratiti u svakodnevnicu. Uspostavljen je tramvajski promet, čiste se odvodi, skupljaju grane s prometnica. "Analiza situacije će se napraviti", najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je otkrio posljedice jučerašnje oluje. 

Sanira se šteta i skupljaju dojmovi nakon nesvakidašnjeg nevremena u našem gradu.


Od jučer pa do danas ujutro hitne službe su zaprimile više do 11 tisuća poziva, napomenuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


A po gradskim ulicama najviše što upada u oči su porušena stabla. Takvih je više od tisuću - Zrinjevac održava na javnim površinama 140 tisuća stabala. Kada više od tisuću stabala, po prvim procjenama padne, a oštećeno je znatno više to stvori velike probleme - rekao je gradonačelnik


Tamvajska mreža je, ističe Tomašević, stavljena u pogon oko 4 sata ujutro - Prije 6 je izašao, skoro, cijeli vozni park ZET-a. Na 6 tramvaja imamo ozbiljnu štetu i na tri autobusa. 


Oštećeno je pak 40-ak škola, 40 je bilo i oštećenih semafora. Hitne službe rade i na čišćenju sustava oborinske odvodnje, ali, kaže Tomašević, vodoopskrba te plinska infrastruktura ostale su netaknute.


U nevremenu je poginulo dvoje ljudi, a ozlijeđenih je više desetaka, među njima četverogodišnje dijete na koje je palo stablo, sedmogodišnjakinja koja je pala u naletu vjetra i ozlijedila koljena te jedan vatrogasac koji se ozlijedio motornom pilom.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.