Hrvatski radio

Radio Sljeme

U obredu Velikoga petka, posebni zaziv molitve za sve koji trpe u pandemiji

11.04.2020.

06:18

Autor: Vesna Jurić Rukavina, Tiskovni ured

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Foto: - / -

Nakon navještaja Muke po Ivanu, u izvedbi članova Zbora HRT, Bozanić se kratko obratio okupljenima i vjernicima koji su obrede pratili posredstvom radija i televizije: “Draga braćo i sestre! Vjernički odgovor na navještaj muke Gospodina našega Isusa Krista je šutnja i prihvaćanje otajstva u šutnji.

U tišini. Na kalvariji su šutjeli Marija, druge Marije i Ivan. Marija je šutjela i u sebi živjela otajstvo Isusova predanja, u sebi budila vjeru u Njegovo uskrsnuće. Mi smo na kalvariji dobili Mariju za majku. Neka nas ona vodi i uči kako prihvatiti Isusovu muku, kako šutjeti kad treba šutjeti, kako u šutnji iščekivati uskrsnuće Isusovo”.

Nakon kardinalovih riječi, uslijedila je Sveopća molitva koju su predvodili pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski.
Uz ustaljene zazive, u Sveopću molitvu ove je godine dodan i zaziv za sve pogođene pandemijom koronavirusa. Zaziv molitve glasi: “Molimo i za sve one koji pate od posljedica pandemije, da Bog i Gospodin naš udijeli zdravlje bolesnima, snagu zdravstvenom osoblju, utjehu obiteljima koje trpe, a preminulima puninu otkupljenja”.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je jučer u župi Tijela Kristova, Novi Zagreb – Sopot obrede Velikoga petka u zajedništvu sa zagrebačkim pomoćnim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim te župnikom župe preč. Ivicom Reparincom, pročelnikom Tiskovnog ureda vlč. Bornom Puškarićem i nadbiskupskim tajnikom vlč. Ivanom Lukićem, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.