Hrvatski radio

Radio Sljeme

U parku Ribnjak obilježen Svjetski dan izbjeglica

25.06.2022.

14:23

Autor: Mario Mihaljević

Program u parku Ribnjaku

Program u parku Ribnjaku

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

U povodu Svjetskog dana izbjeglica u subotu je održan program koji su organizirali Grad Zagreb i udruge civilnog društva, a zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je da Zagreb postaje mjesto za dostojanstven prihvat raseljenih osoba, kao i mjesto njihova trajnog ostanka.


Program je održan u parku Ribnjak, a dogradonačelnik  Korlaet je tom prigodom naglasio da je Grad prvi puta organizator ovakvog događaja, uz veliku pomoć Centra za mirovne studije, udruge Are You Syrious, Isusovačke službe za izbjeglice, Centra za kulturu dijaloga i Živog ateljea DK. 


-Zagreb kao grad i Hrvatska s ovim migracijskim valovima koji su zadesili EU i svijet u zadnjem desetljeću, kao da je ipak napokon počeo prihvaćati neku novu realnost i uviđati da su raseljene osobe također ljudi sa svojim sudbinama. Ne samo da postajemo kao grad mjesto za dostojanstveniji prihvat tih osoba i pomoć u toj tranziciji, isto tako postajemo i mjesto njihovog trajnog prihvata. Taj trend je vidljiv i on se događa-, rekao je Korlaet. 


Izvijestio je da Grad sudjeluje u EU projektu Connection, a Skupština je početkom godine donijela i akcijski plan za integraciju raseljenih osoba. Dodao je da je to prvi takav plan uopće koji je donijela neka lokalna samouprava te najavio da će biti i drugih vrijednih inicijativa. Grad je pokrenuo i internetsku stranicu integracija.zagreb.hr na pet jezika (hrvatskom, engleskom, ukrajinskom, arapskom i farsiju) na kojoj se mogu naći sve generalne i aktualne informacije oko integracije, dodao je Korlaet. 


Ravnateljica Centra za mlade Ribnjak Pavlica Bajsić istaknula je da je pitanje raseljenih osoba bitno za grad Zagreb, kao i kultura prihvaćanja te je predstavila i program Hurtok - krug povjerenja. 


-Od samog starta program nije bio namijenjen da se izbjeglice integriraju u društvo, nego da se domaće društvo otvori prema izbjeglicama i prema svima drugačijima-, napomenula je Bajsić. 


Voditelj ureda Isusovačke služba izbjeglica u Zagrebu Entoni Šeperić istaknuo je da ovakvi događaji služe za raspravu o problemima raseljenih osoba te da se o tome govori u javnosti. -Ovakvi događaji zapravo više pomažu nama da shvatimo da možemo biti otvoreni i susretljivi, i da drugima uvijek možemo biti na pomoći u njihovoj potrazi za novim domom-, naglasio je. 


Korlaet je poslije komentirao i presudu američkog Vrhovnog suda, koji je ukinuo ustavno pravo na pobačaj, naglasivši da je uvjeren da se ta presuda neće odraziti na trendove u hrvatskom društvu te da će univerzalno pravo žene na pobačaj doći do punog izražaja u njihovu mandatu kroz usluge gradskih bolnica.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.