Hrvatski radio

Radio Sljeme

U ponedjeljak rasprava o statutima bolnica

20.12.2019.

12:23

Autor: Krešimir Vešnik

Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Odbor za statut, poslovnik i propise Gradske skupštine prihvatio je statute sedam gradskih bolničkih ustanova. O tom će se prijedlogu, među ostalim, raspravljati na skupštinskoj sjednici u ponedjeljak, a on je posljednjih dana bio u središtu javnosti.

Kako gradski zastupnici još nisu potvrdili statute, nedavno smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo tvrdi da je njegova smjena nelegalna.  

Statuti sedam gradskih bolnica sada su u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, ističe pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, Vjekoslav Jeleč - U međuvremenu je mijenjan i zakon o javnoj nabavi i još neke odredbe. Današnji je Odbor utvrdio da su sva usaglašavanja napravljena sa Zakonom.

Mjesecima se usklađuju statuti pa je o zadnjim promjenama sumnjičav SDP-ovac Zvane Brumnić - U ovim statutima se vidi da su napravljene korijenite izmjene. Jesu li one sve, isključivo, napravljene kao posljedica Zakona ili je netko pokušao i neke druge stvari promijeniti, to ćemo vidjeti i onda raspravljati na Gradskoj skupštini. 

A statuti bolnica posljednjih su dana u središtu pozornosti javnosti. Bivši ravnatelj bolnice Nogalo ističe da je njegova smjena nezakonita jer Gradska skupština nije digla ruke za nove statute. Zbog toga je u Upravnom vijeću pogrešan broj članova, ustvrdio je jučer Nogalov odvjetnik Miro Marinović - Upravno vijeće koje je pokušalo smijeniti ravnatelja bilo je u sastavu od svega pet članova. Da su bili usklađeni sa novim zakonom trebale su imati sedam predstavnika.

Osim o statutima gradskih bolnica, na skupštinskoj sjednici u ponedjeljak će se raspravljat o načinu organiziranja te korištenju javnih površina tijekom Adventa.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.