Hrvatski radio

Radio Sljeme

U prirodu s virtualnim vodičem!

16.03.2017.

16:24

Autor: Mia Majić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mobilna aplikacija kojom će se turisti moći besplatno služiti prilikom posjeta nacionalnim parkovima i parkovima prirode, službeno je predstavljena na Medvedgradu. Ideja ovog projekta je učiniti prirodne resurse još atraktivnijima i sadržajno zanimljivijima.

Posjetitelji nacionalnih parkova i parkova prirode od danas na svojim mobilnim telefonima na raspolaganju imaju besplatni virtualni vodič, aplikaciju "Parkovi Hrvatske". Obavještavajući turiste o zanimljivim lokacijama i atrakcijama u njihovoj blizini, inovacija poboljšava iskustvo posjeta parku. Kako koristiti aplikaciju, objasnila je voditeljica projekta "Parks", Valentina Futač rekavši kako je njeno funkcioniranje temelji na malim prijenosnicima "deakonima" koji odašilju informaciju svim korisnicima aplikacije kada se korisnik aplikacije nalazi u blizini neke atrakcije i zanimljivosti, bilo da se radi o kulturnoj ili prirodnoj znamenitosti. Na službenom predstavljanju prisustvovao je i pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i energetike, Igor Kreitmeyer.

Istaknuo je kako su najvrjedniji resursi koje Hrvatska ima i na koje se u budućnosti svakako treba oslanjati upravo prirodni lokaliteti. Dodao je kako je primarni cilj ove aplikacije pružiti neinvazivan sadržaj koji ne uključuje materijalne pokazatelje u obliku tabli i znakova. 

Za hrvatski turizam je važno što više rasteretiti obalu i najnapučenije regije. To će se postići samo u okviru ideje održivog turizma i sinergije svih aktera turističke ponude, istaknuo je Kreitmeyer. No, hoće li tendencija ka stvaranju održivog turizma u našoj zemlji ostati samo mrtvo slovo na papiru, preostaje vidjeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.