Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan prvi odjel za palijativnu skrb

13.10.2015.

15:32

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Jankomiru gradonačelnik Milan Bandić otvorio je novoizgrađeni zamjenski objekt Odjela VI sa 136 kreveta, među kojima je i 15 kreveta palijativne skrbi, što je prvi odjel za palijativnu skrb u našem gradu.

Zamjenski objekt Odjela VI ima prizemlje i tri kata. Ukupna površina objekta je 6.165 četvornih metara, a vrijednost izgradnje i opremanja gotovo 49 milijuna kuna.

U prizemlju su hitni prijam, dnevne bolnice za alkoholizam i ovisnost o kockanju, jedinica za centralno naručivanje, specijalističko-konzilijarne ambulante, neurološka djelatnost s ultrazvučnom dijagnostikom, internistička ambulanta, rendgen, medicinsko-biokemijski laboratorij i ljekarna.

Na prvom katu je Odjel integrativne psihijatrije sa 66 kreveta (33 za žene i 33 za muškarce), od kojih je 15 za palijativnu skrb. Na drugom katu je Odjel za ovisnosti sa 70 kreveta (35 za žene i 35 za muškarce), a na trećem katu knjižnica i predavaonica. Novoizgrađeni objekt je zadnji od ukupno tri nova objekta u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, lani su otvoreni zamjenski Odjel III i nabavno-skladišna služba.

Bandić je istaknuo kako je u Psihijatrijskoj bolnici otvoren prvi odjel za palijativnu skrb u Zagrebu, a sutra će odjel palijativne srbi s 10 kreveta biti otvoren i u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici, gdje je u planu još 43 kreveta. Najavio je da će 15 kreveta za palijativnu skrb imati i Klinika za psihijatriju Vrapče.

Ravnatelj Psihijatrijske bolnice Igor Filipčić ocijenio je kako su kod njih uvjeti za pacijente na svjetskoj razini, jer u svakoj od soba imaju najviše dva do tri pacijenta s potpunim nadzorom i punim komforom. "Tako dobri uvjeti obvezuju nas da se potrudimo postati centrom izvrsnosti, a s obzirom da imamo mlad i perspektivan tim siguran sam da ćemo idućih godina pacijentima pružiti nove tehnike i načine liječenja", rekao je Filipčić.

Najavio je da će uskoro otvoriti laboratorij za liječenje neuroloških i psihijatrijskih bolesnika novom tehnikom - transkranijalnom magnetskom stimulacijom, što će Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan omogućiti da postane referentni centar ovog dijela Europe.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.