Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Samoboru prva javna punionica električnih automobila

09.10.2015.

17:36

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još uvijek su rijetki gradovi u Hrvatskoj koji na javnim površinama omogućuju punjenje električnih automobila. Iako ih je na cestama još uvijek malo, radi se o budućnosti automobilske indistrije i tu su činjenicu na vrijeme prepoznali u Samoboru.

Punionica je smještena u samom centru grada, na parkiralištu u Kompareovoj ulici iza samoborskog kina. Istovremeno mogu puniti dva električna vozila maksimalnom snagom od 22kW po utičnici, a ovisno o vrsti automobila, punjenje traje oko sat vremena. Punjenje automobila za sada je besplatno i moguće u radno vrijeme parkirališta, od ponedjeljka do subote između 7:00 i 21:00 sati te nedjeljom, uz karticu koja se preuzima u Hrvatskom telekomu koji je izveo punionicu.

Ukupan iznos investicije je oko 60 tisuća kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 40%, a ostalo je planirano samoborskim proračunom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.