Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:50 / 19.05.2022.

Autor: Radio Sljeme

Svaka treća odrasla osoba ima povišen tlak

Hipertenzija

Hipertenzija

Foto: Damir Špehar / PIXSELL

Svjetski dan hipertenzije obilježava se 17. svibnja i riječ je o tradiciji koja se održava još od 2005. godine, a koju je inicirala Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije. Trećina stanovnika Hrvatske boluje od hipertenzije a najveći je problem da većina njih to niti ne zna!

Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja označava povišen krvni tlak, a nazivaju je još i „tihim ubojicom“ jer godinama može egzistirati bez pokazivanja ozbiljnijih simptoma. Vrlo često, tek kada se manifestiraju oštećenja na raznim organima, a najčešće na srcu, mozgu, bubrezima ili očima, zamijete se i visoke vrijednosti krvnog tlaka. 


Bolesnici s povišenim krvnim tlakom ponekad osjećaju neke od simptoma, kao što su bol i pritisak u glavi, crvenilo lica, umor, smetenost, mučnina, pretjerano znojenje, uznemirenost, osjećaj lupanja srca, zujanje u ušima, krvarenje iz nosa, smetnje vida, kao i mnoge druge tegobe.


Danas gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak. Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, pogotovo koronarne bolesti srca i moždani udar, ali i za kronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmiju i demenciju. 


Građani su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, imali priliku obaviti osnovne preventivne pretrage, mjerenje tlaka, mjerenje razine glukoze u krvi, kao i analizu tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje.


 Na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može se utjecati promjenom životnih navika, ponajprije smanjenjem unosa soli, uravnoteženom prehranom, prestankom pušenja te prekomjerne konzumacije alkohola, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću i održavanjem normalne tjelesne težine, ali i brigom o mentalnom zdravlju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.