Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Soblincu smrad i zagađenje usred prirodne ljepote bajera

15.10.2021.

16:56

Autor: Ivan Hlupić

Ivan Hlupić/Radio Sljeme

Ivan Hlupić/Radio Sljeme

Foto: - / -

Stanari Prigorske ulice u Soblincu tri godine pokušavaju uvjeriti vlasti da žive u smradu i onečišćenom okolišu zbog nekoliko tvrtki koje posluju u njihovu susjedstvu. Sve se događa u blizini soblinečkog bajera (nekoliko jezera) koji je zamišljen kao rekreativna zona.

Jedna od tvrtki bavi se kožarstvom. Došavši u blizinu sjedišta tvrtke, tridesetak metara od jezera, osjetili smo teško podnošljiv smrad nalik na onaj od strvine. Stanovnici Prigorske ulice kažu da s tim smradom žive svakodnevno. I ribiči na jezeru potvrđuje da strašno smrdi i čude se da se takva djelatnost može obavljati u okruženju obiteljskih kuća i prirodne ljepote bajera. Stanovnici se boje za svoje zdravlje, osobito djece pa ih često ne puštaju van zbog smrada. Nedavno je Grad izdao dozvolu i za reciklažnu djelatnost u njihovoj ulici što ih je dodatno uzrujalo.

- Jezera su prostornim planom prepolovljena na sportsko rekreacijsku zonu i gospodarsku zonu čime je omogućeno djelovanje raznih tvrtki a zapravo obezvrijeđen sportsko rekreacijski potencijal cijelog područja. Gradska vlast mora pomoći ovim ljudima i narediti izmiještanje štetnih djelatnosti, poručili su Anto Damjanović i Radoslav Dumančić iz udruge Zelene i plave Sesvete koji pružaju podršku građanima i posvuda upozoravaju na njihov problem.

U nastavku pogledajte snimku naše emisije Moj firtl iz Soblinca. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.