Hrvatski radio

Radio Sljeme

U središtu grada - bicikli na kolniku!

07.08.2017.

13:28

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo trebao bi, za dvadesetak dana, predstaviti projekt kojim bi se u Donjem gradu biciklističke staze izmjestile na kolnik. To je već napravljeno u Gajevoj te, odnedavno, i Kranjčevićevoj ulici.

Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo rad i poduzetništvo naglasila je da je bicikl "prometno sredstvo" te mu nije mjesto na pločniku zajedno s pješacima. No, naglašava da tamo gdje postoji dovoljno prostora za pješake i bicikliste, staze se neće dirati.

"Prema novom Pravilniku od prošle godine, mi sada možemo početi seliti biciklističke staze na kolnik te će tako u većem dijelu Donjeg grada, prema prijedlogu kojega imamo od mjesnih odbora,  biciklisti voziti po kolniku" rekla je Darinka Jug. 

Vezano za bicikliste potrebno je još napomenuti da je vožnja preko trga bana Jelačića zabranjena i da je policija počela kažnjavati prijestupnike.

A što se kazni tiče, evo nekoliko zanimljivih podataka:

- Vožnja na biciklu pod utjecajem alkohola ili droge          500-3000 kn

- Nepoštivanje prometnih znakova i oznaka na kolniku      300 kn

- Bez kacige mlađi od 16 godina                                      300 kn

- Vožnja u zabranjenom smjeru ili prolazak kroz crveno     2000-5000 kn

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.