Hrvatski radio

Radio Sljeme

U subotu trka o podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji. Znate li što je to?

30.03.2022.

15:05

Autor: krešimir vešnik

"Maksimirski minus zwei cener"

"Maksimirski minus zwei cener"

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

"Maksimirski minus zwei cener" tradicionalna kros utrka održat će se ovu subotu. Cilj joj je podizanje svijesti o plućnoj hipertenziji. Oboljeli od ove bolesti osjećaju nedostatak zraka u većim naporima, do čega dolazi zbog otežanog protoka krvi kroz pluća. 

8 kilometara glavne kros utrke, trčat će se Maksimirom - Strart glavne utrke i utrke građana je u 11 sati, dječje utrke u 10 sati - rekao je organizator Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir. 


Okupit će se i liječnici, nutricionisti, kineziolozi koji će građane savjetovati.


Razlog organiziranja "minus zwei cenera" je bolest - plućna hipertenzija - To je porast srednjeg plućnog tlaka. Postoji više od 400 različitih faktora koji mogu povećati tlak u plućnoj cirkulaciji. Iz godine u godinu povećavamo broj lijekova i znanje o toj bolesti tako da se ona u zadnjih deset godina puno bolje liječi - objasnio je Fedža Džubur iz klinike za plućne bolesti Jordanovac. 


Simptomi bolesti nisu specifični - Simptomi su kao i kod svih drugih bolest: zaduha i nepodnošenje napora. Tada se dogodi greška da se ona proglasi nekom drugom bolesti. Trebalo bi napraviti ultrazvuk srca i na temelju toga postaviti sumnju na plućnu hipertenziju - istaknuo je Džubur. 


Koliko je to rijetka bolest svjedoči podatak u od nje u Hrvatskoj boluje više od 450 osoba.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.