Hrvatski radio

Radio Sljeme

U tijeku je javna rasprava o dozvoli za kompostanu u Jakuševcu

19.03.2019.

23:01

Autor: Krešimir Vešnik

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Prošli tjedan počela je javna rasprava o ishođenju okolišne dozvole za kompostanu na Jakuševcu. U Zapruđu je resorno Ministarstvo organiziralo javno izlaganje Stručne podloge za ishođenje te dozvole. Iz gradske oporbe pak ističu da je cijela rasprava netransparentna.

Glavna djelatnost kompostane bila bi prerada neopasnog otpada kapaciteta većeg od 75 tona po danu. Zbog toga je i potrebna okolišna dozvola - Ovakvom dozvolom se osigurava cjelovita zaštita okoliša, visoka razina zaštite okoliša te sprječavanje značajnog onečišćenja okoliša. Ovo je jedna dozvola koja, na neki način, osigurava, pokazuje, određuje "pravila igre" u provedbi ovog zahvata - rekao je Tomislav Domanovac iz tvrtke koja je izradila Stručnu podlogu.

O Stručnoj podlozi jučer je raspravljalo pedesetak građana koje je najviše zanimao problem smrada - Kompostana je proces razgradnje u aerobnim uvjetima. U takvim uvjetima ne nastaju ovakvi neugodni mirisi. U biootpad ne bi smjele doći one vrste biootpada koje stvaraju neugodne mirise. Zato govorimo o zelenom biootpadu, zato govorimo o biootpadu biljnog porijekla; ne govorimo o biootpadu životinjskog porijekla. Neugodni mirisi su, uglavnom, produkt razgradnje biootpada životinjskog porijekla - odgovorio je Domanovac.

A da je cijela javna rasprava o ishođenju okolišne dozvole za kompostanu netransparentna, tvrde iz gradske oporbe. O organiziranom je izlaganju znao mali broj građana, napomenuo je gradski zastupnik iz stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, Renato Petek. Također, cjelovita dokumentacija o Stručnoj podlozi, ističe Petek, nije dostupna već samo njezin sažetak - Kolegica se obratila Ministarstvu tražeći cjeloviti dokument na 200 stranica. Ministarstvo joj je to odbilo dati; odbijaju taj dokument staviti na web stranice Ministarstva. Također, Grad Zagreb nema nikakvu dokumentaciju na svojim web stranicama o tome - poručio je Petek.

Neda Ergotić iz Ministarstva je pak rekla da se po njihovim propisima objavljuje samo sažetak, a ne cjelokupni dokument te da su o raspravi obavijestili javnost - Obavijest je objavljena prvog ožujka u Večernjem listu da će se provesti javna rasprava. Također je 28-og veljače objavljena na web stranicama Ministarstva.

Javna rasprava traje do desetog travnja do kada se primjedbe, prijedlozi i mišljenja o ovoj tematici mogu dostaviti resornom ministarstvu.

Cijelu objavljenu dokumentaciju Ministarstva zaštite okoliša i energetike pogledajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.