Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Trešnji druženje s Anđom Marić, autoricom knjige "Afra"

02.12.2015.

11:15

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradsko kazalište Trešnja, u nastavku svojeg novopokrenutog ciklusa "Kazalište i knjiga" kojim promovira književnost za djecu, ugostit će u subotu 5. prosinca pjevačicu i autoricu Anđu Marić i njezin roman za djecu "Afra".

"Afra" je roman prvijenac glazbenice, voditeljice i kolumnistice u kojemu tematizira tipične probleme osnovnoškolaca, od potrebe da se bude dio popularne grupe, preko vršnjačkog nasilja, do odnosa s roditeljima, a sve to podvučeno snažnim manjkom samopouzdanja. 

U knjizi djevojčica Đurđica moljakanjem i plačem ucijeni majku da joj u zamjenu za izbjegavanje scene u trgovačkom centru kupi željenu torbicu. Torbica joj je potrebna jer se želi pokazati pred razrednim kolegicama, u nadi da će time zaintrigirati i privući skupinu popularnih djevojčica, te ih navesti da je prihvate u svoje društvo. Nakon što joj majka kupi toliko željenu torbicu, Đurđica se nađe nemalo iznenađena kad iz nje iskoči minijaturna djevojčica Afra plameno crvene kose, koja ju obavijesti da je "poslana dovesti Đurđicu u red".

Nakon brojnih peripetija koje uključuju i neke Đurđičine školske kolege, zahvaljujući Afri, ali i samoj djeci koja su spremna promisliti o svojim postupcima, mijenjaju se mnogi odnosi i mnoga djeca postaju zbog toga sretnija i ispunjenija. Knjigu, namijenjenu djeci od osam do 13 godina starosti za tisak je opremio i dizajnirao brend Lega-Lega, a već je prevedena na slovenski, engleski i mađarski jezik. Opremljena je ilustracijama koje potpisuje slovenska dizajnerica Lina Al Saleh. 

Afra je moj prvi roman za djecu koji govori o samopouzdanju i ljepoti toga što smo svi različiti i posebni. Afra je djevojčica iz torbe sa čarobnim moćima uz pomoć kojih će djeci pružiti priliku da se vide kako ih vide drugi, kazala je autorica, koja je u međuvremenu napisala i roman za "hrabre djevojčice i dječake" od 10 do 14 godina starosti, "Tajna Zmajskog mosta".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.