Hrvatski radio

Radio Sljeme

U tunelu Grič povijest bicikla u Zagrebu od 19. do sredine 20. stoljeća

17.05.2018.

21:57

Autor: Margareta Jozinović

HRT, Radio Sljeme

HRT, Radio Sljeme

Foto: - / -

U sklopu manifestacije Žbicanj u Tunelu Grič otvorena je izložba "Kronika uspjeha, povijest bicikla u Zagrebu" koja sadrži dokumentaciju iz zbirke o povijesti biciklizma u Hrvatskoj od 19. do 20. stoljeća. Izložba je otvorena do kraja mjeseca.

Izložba predstavlja fotografije predmeta i dokumenata koji su mali dijelić građe Športskog muzeja, a koji govori o razvoju biciklizma u periodu od kraja 19. do sredine 20. stoljeća.

Podsjetnik je za sve nas da je biciklizam prvi organizirani sport u Hrvatskoj. Izložba govori o tome koliko je bio popularan i razvijen, a na fotografijama se može vidjeti kako se jedan veliki broj građana od 15-20 tisuća okupljao u to vrijeme i pratio te biciklističke utrke. Građani mogu vidjeti i brojna naša imena, a u sklopu manifestacije Žbica nadam se da će dati doprinos i poticaj građanima da više koriste bicikl, rekla je ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja, Danira Nakić.

Svibanj je, podsjetimo, mjesecom biciklista proglasio gradonačelnik Milan Bandić koji je otvorio i ovu izložbu te najavio subotnju vožnju trase od 20-ak kilometara od Trga bana Jelačića do Prepuštovca koja  će se voziti u tri kategorije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.