Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Umjetničkom paviljonu izložba slika i skulptura iz privatne Zbirke Roglić

23.01.2017.

17:27

Autor: HINA/A.K.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba umjetnina iz privatne zbirke poduzetnika Branka Roglića, koja je kao treća izložba po redu postavljena u sklopu "Iz Ciklusa - Privatne kolekcije u javnoj instituciji" bit će otvorena u srijedu, 25. siječnja u Umjetničkom paviljonu.

Ravnateljica Umjetničkoga paviljona Jasminka Poklečki Stošić podsjetila je kako Roglić u svojoj kolekciji ima više od 800 umjetničkih djela te da je povjesničar umjetnosti Igor Zidić napravio izbor djela iz te zbirke za izložbu. Na izložbi su postavljene 142 slike i 41 skulptura, rekla je ravnateljica dodavši kako će se moći razgledati svaki dan, osim ponedjeljaka do 5. ožujka.

Zidić je istaknuo kako je nastajanju Zbirke Roglić prvi savjetnik bio onaj koji ga je ujedno i upućivao u tajne slikarstva - akademski slikar i njegov rođak Antun Gojak. Taj je slikar, kako je rekao, krhkoga zdravlja, u šezdesetima i sedamdesetim godinama i bio je Rogliću vodič kroz umjetnost. Uz njegov instinkt sve je završavalo u dobro usmjerenim strastima i preciznoj ekspresiji, napomenuo je Zidić, dodavši kako se trajnost toga naukovanja očitovala i u jesen 2016., kad je Branko Roglić za zbirku nabavio sliku Ignjata Joba.

Zidić je naglasio kako Zbirka Roglić ima, uz neupitan hrvatski sadržaj, i mnoge zavičajne značajke. O tome njezinom dalmatinsko-primorskom, dalmatinsko-zagorskom i urbano dubrovačkom mediteranizmu uvjerljivo svjedoče djela Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Emanuela Vidovića, Ivana Meštovića, Frana Kršinića, Ignjata Joba, Frane Šimunovića, Ante Kaštelančića, Ive Dulčića, Antuna Masle, Đure Pulitike, Kuzme Kovačića i drugih, rekao je Zidić dodavši kako je Roglić, u suradnji s kiparom Kuzmom Kovačićem, dao dragocjen doprinos hrvatskome samopoštovanju, harnosti prema borcima i palima za hrvatsku slobodu, doprinos našem kulturnom, političkom i športskom identitetu te kršćanskoj i humanističkoj tradiciji velikim nizom značajnih djela, naročito u godinama između 1990. i 1998.

Smatra kako se ono što je započelo kao nehotična zbirka prometnulo u ozbiljnu kolekciju, koju u lijepome opsegu predstavljamo javnosti kao jednu od najznačajnijih hrvatskih privatnih zbirki, nastalih najvećim dijelom tijekom dvadeset i pet godina hrvatske nezavisnosti.

Branko Roglić rođen je 1943. u Makarskoj. Na Elektrotehničkom fakultetu u Splitu diplomirao je 1969. elektroniku. S njemačkim partnerom 1987. osnovao je u Švicarskoj tvrtku SBJ ORBICO AG, koja posluje u Njemačkoj, Sloveniji i Bugarskoj. U Ljubljani 1989. privatizirao je tvrtku Unis-Elkos u stečaju, prema tzv. Markovićevu zakonu, iz koje se 1990. razvija distributerska firma ORBICO Ljubljana. Nakon toga 1991. osniva i tvrtku ORVAS također u Ljubljani. Promet njegove tvrtke prošle godine iznosio je oko milijardu i 600 milijuna eura.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.