Hrvatski radio

Radio Sljeme

11:18 / 14.03.2022.

Autor: Radio Sljeme

U Varšavu poslan kamion pomoći za izbjeglice iz Ukrajine

Kamion pomoći za Varšavu

Kamion pomoći za Varšavu

Foto: Boris Bogić / Radio Sljeme

Grad Zagreb i gradski Crveni križ pridružili su se akciji pružanja humanitarne pomoći Gradu Varšavi čiji su čelnici zatražili pomoć pri zbrinjavanju raseljenih osoba iz Ukrajine te jutros poslali kamion sa robom i namirnicama u vrijednosti od 250 tisuća kuna.

U pošiljci su dugotrajni prehrambeni proizvodi, pitka voda, deke, madraci, vreće za spavanje, kutije prve pomoći te zaštitna medicinska oprema.

U Heinzelovoj ulici (prostor Stare Zagrepčanke), odakle je kamion krenuo prema Varšavi, zamjenik gradonačelnika Luka Koralet izjavio je da iz Grada i zagrebačkog društva Crvenog križa u koordiniranoj akciji u Varšavu šalju jedan šleper, pri čemu Grad sponzorira i prijevoz u vrijednosti od 34 tisuće kuna.

Ravnatelj gradskog Crvenog križa Petar Penava rekao je da su tu "simboličku pošiljku" pripremili zahvaljujući donacijama fizičkih i pravnih osoba. Nastojali su, dodao je, pokriti sva ona područja osnovnih potrepština, kako bi zadovoljili potrebe za minimumom onoga što osoba treba imati. 

Korlaet je potvrdio da se Zagreb priprema i na već prihvat izbjeglica iz Ukrajine 

- Jedan dio njih je u Zagrebu - to su motel Plitvice i hotel Pleter u Rakitju, spreman je i Grad mladih od Zagrebačkog holdinga - podružnice Nazor, a isto tako radimo i na pripremi 5. paviljona Zagrebačkog velesajma za eventualni masovniji priliv raseljenih građana Ukrajine", istaknuo je.