Hrvatski radio

Radio Sljeme

U zagrebačke škole došlo 51% djece od 1. do 4. razreda

25.05.2020.

10:18

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

Foto: - / -

Više od 50 posto djece od 1. do 4. razreda došlo je danas u zagrebačke škole. Iz Grada tvrde da su škole sigurne i dobro organizirane, ali da resorno Ministarstvo mora donijeti jasnu odluku o slanju djece u školu.

Dječji smijeh i vika jutros je označio početak nastavnog tjedna za školarce od 1. do 4. razreda. U zagrebačke škole došlo je 51 posto učenika, rekao je pročelnik resornog gradskog ureda Ivica Lovrić. Škole su sigurne, nastavu smo organizirali, međutim Ministarstvo mora donijeti jedinstvenu odluku - treba li slati djecu u škole ili ne:

"Danas smo na 51%, vidjet ćemo u ovih preostalih 18 nastavnih dana do kraja godine koliko će ih još dolaziti. Što se tiče organizacije nastave u zagrebačkim školama i sigurnosti učenika, roditelji mogu biti smireni. Žao mi je u svemu što ove preporuke HZJZ-a nisu pretvorene u odluku, kako bi zakonski i trebalo biti.

Za sada, roditelji na temelju subjektivne procjene mogu ne poslati djecu u školu. Međutim, tako neće biti do kraja nastavne godine, već do kraja Škole na trećem, točnije 1.6. Državna tajnica u ministarstvu obrazovanja Branka Ramljak:

"Mi smo javno rekli da će Škola na trećem trajati negdje do početka lipnja. Do tada stvarno očekujemo, temeljeno na epidemiološkoj procjeni i situaciji, da se sva djeca vrate u škole.

O početku nastave roditelji imaju podijeljena mišljenja:

"Ako se može ići na svadbe, ako se može ići na dvoranske sportove koje dijete i trenira, zašto se ne bi onda i škola otvorila. Dijete je oduševljeno, to je ono što je najvažnije."

"Na prvu, mislim da je to u redu, a sada koliko će te mjere biti moguće provesti, to je druga priča. Mogli su i do kraja školske godine ostati doma."

Kakva je situacija u Osnovnoj školi Marin Držić, zna ravanatelj Zvonimir Bičanić:

"Došlo je 169 učenika koje su roditelji prijavili, a na temelju čega smo mi morali napraviti provedbeni plan rada škole. Što se tiče ostale djece, njihovi roditelji imaju objektivne ili subjektivne razloge zašto nisu došli."

Osim u školama danas je veći broj djece i u vrtićima. U njih je danas došlo oko 9 tisuća mališana, odnosno 30 posto, što je dvostruke više nego prije dva tjedna, potvrdili su iz Grada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.