Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Zagrebačkoj županiji radili ilegalne abortuse!

12.10.2018.

17:11

Autor: Boris Bogić/Hina

Igor Šoban/PIXSELL

Igor Šoban/PIXSELL

Foto: - / -

Liječniku i medicinskoj sestri koji su uhićeni zbog abortusa u neovlaštenoj poliklinici sutkinja istrage velikogoričkog Županijskog suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor, zbog opasnosti da na slobodi ne bi ponovili nedjelo.

Istražni zatvor zatražilo je Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici nakon što je ispitalo 54-godišnjeg liječnika i 51-godišnju medicinsku sestru osumnjičene zbog protupravnih prekida trudnoće.

Tužiteljstvo sumnja da su osumnjičeni liječnik i medicinska sestra nezakonite prekide trudnoća obavili 19. ožujka, 5. travnja i 21. lipnja ove godine i to u „poliklinici u vlasništvu prvoosumnjičenika“, „prema ranije dogovorenim terminima s pacijenticama i na njihovo traženje“.

Pritom su bili „svjesni da u navedenoj poliklinici nisu ovlašteni obavljati prekide trudnoće“ jer ona nema status bolnice, izvijestilo je državno odvjetništvo.
Policija je ranije izvijestila da su prekidi trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama kazneno djelo koje predstavlja „nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu“.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o poliklinici Zahi koja pacijente prima u Zagrebu, Ivanić Gradu i Velikoj Gorici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.