Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Zagrebačkom kazalištu lutaka dodijeljene nagrade "Grigor Vitez"

31.03.2016.

08:00

Autor: Irena Dizdarević, N.D.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prestižne 48. nagrade Grigor Vitez za najbolja ostvarenja u dječjoj književnosti i ilustraciji u 2015. Saveza društava Naša djeca Hrvatske dodijeljene su sinoć Snježani Babić Višnjić, Rosi Kugli, Ivani Guljašević i Draženu Jerabeku.

Posebna zahvala uručena je knjižničarskoj savjetnici Ranki Javor za ukupan doprinos u promicanju hrvatske dječje knjige u Hrvatskoj i svijetu.

Njih je u konkurenciji od ukupno 79 knjiga iz produkcije 26 nakladnika odabralo stučno povjerenstvo koje su činili akademska slikarica Manuela Vladić Maštruko kao predsjednica, književnica Ana Đokić Pongrašić kao dopredsjednica, te članovi, književnik Pavao Pavličić, knjižničarska savjetnica Hela Čičko, likovni umjetnik Branko Vujanović, komparatistica Snježana Krpes i koordinatorica Nagrade Marina Žilić.

Nagrada za književni tekst za djecu, među šest djela uvrštenih u uži krug, pripala je Snježani Babić Višnjić, "književnici dugogodišnjeg spisateljskog staža", za knjigu "Krugovi na vodi", "odlično književno štivo stvoreno umješnim prstima", objavljenu u izdanju nakladnika Alfa i pod uredničkom palicom Božidara Prosenjaka.
Autorica je zahvalila žiriju na nagradi i svojem uredniku na vjeri u taj roman, istaknuvši kako je to za nju "prije svega nagrada upornosti".

Nagradu za književni tekst za mladež za 2015. dobila je, u konkurenciji devet djela u užem izboru, Rosi Kugli za knjigu "Nisam ti rekla", objavljenu u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, "beskompromisan književni  tekst u kojem autorica hrabro, britkim jezikom oslikava tragediju ispraznog života svoje 15-godišnje glavne junakinje, upirući prstom u probleme koje mnogi odrasli ne žele ni vidjeti ni priznati, a to je da smo razočarali svoju djecu". Kugli je nagradu posvetila "svima onima koji su vjerovali u mene, hrabrili me i bodrili na mojem spisateljskom putu".

Nagrada za ilustraciju za mlađu dob djece pripala je "svestranoj autorici", ilustratorici, spisateljici i animatorici Ivani Guljašević za "duhovite, maštovite i zabavne" ilustracije u slikovnicama "Nosorogov oglas" Brune Kumana i "Drveni neboder" Ivane Guljašević. "Autorica koja voli hibridan spoj klasične i digitalne knjige, svoje umjetničke proizvode izvodi besprijekorno, uz visoku estetsku razinu ilustracija i sveukupnog dizajna, oblikujući živopisne kolorističke kompozicije", pojašnjenje je ocjenjivačkog suda. Guljašević je svoju nagradu, uz zahvale žiriju, posvetila suprugu i autorskom partneru Bruni Kumanu.

Nagradu za ilustraciju za stariju dob djece ove je godine dobio akademski slikar Dražen Jerabek za ilustracije u slikovnici "Tajna" Dubravke Pađen-Farkaš. "Umjetnik osebujnog i pročišćenog stila stvara brižno stilizirane likove snažnih formi i volumenizma, a u nagrađenoj je slikovnici postigao osobitu dinamičnost kompozicije i cjelokupnog ozračja, u dramatičnom i potresnom odnosu vizualnih elemenata", pojasnio je žiri svoju odluku.
 Jerabek je istaknuo kako je riječ o slikovnici koja spada u tzv. skupinu problemskih slikovnica, koje prodiru dublje u psihologiju, problematiku o kojoj je često teško razgovarati s djecom. "Moje nastojanje kao ilustratora je da dotaknem te točke koje treba dotaknuti, a mali dječak u toj slikovnici poručuje da se trebamo vratiti u sebe, neposrednom promatranju", kazao je.

Dobitnicima se uručuje novčani iznos, diploma i statua "Ptica", rad akademske slikarice Ksenije Kantoci.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.