Hrvatski radio

Radio Sljeme

U zagrebačkom klubu SuperSuper bačen suzavac

12.02.2017.

14:07

Autor: HRT/Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U zagrebačkom noćnom klubu SuperSuper oko 3.30, tijekom LGBT tematske večeri, bačen je suzavac. Dvije su osobe lakše ozlijeđene, potvrdila je policija. Doznaje se da su u klub ušle nepoznate osobe, bacile suzavac i istrčale iz kluba.

Očevidci na društvenim mrežama navode da je suzavac bačen u trenutku kada je klub bio pun i da su gosti do zraka pokušali doći razbivši prozor. U panici i metežu nekoliko gostiju izašlo je kroz prozor, a ostali su pričekali da se stanje smiri te su na poziv zaštitara klub napustili kroz službeni izlaz.

Udruga Zagreb Pride uputila je priopćenje u kojem najoštrije osuđuje napad u zagrebačkom klubu. Zagreb Pride zahtijeva od policije da provede brzu i efikasnu istragu te da otkrije i privede pravdi odgovorne za ovaj gnusan fizički napad na građane i građanke i poduzme sve adekvatne mjere kojim će osigurati mir, sigurnost i ljudska prava LGBTIQ osobama u Zagrebu i Hrvatskoj.

Proteklih nekoliko mjeseci suočavamo se s eskalacijom mržnje u javnom prostoru potaknutom sve agresivnijim i glasnijim diskursom radikalne klerikalne desnice usmjerenom protiv ustavnih vrednota Republike Hrvatske, koji nailazi na prešutno odobravanje Vlade Republike Hrvatske. Zagreb Pride je već prije upozoravao o nereagiranju Vlade na fašističke ispade razbijanjem ploče u Jasenovcu, kao i na suzdržanost Vlade u osuđivanju bilo kojeg oblika pozivanja na mržnju. Jučerašnji napad zorno i nedvosmisleno pokazuje koliko je tanka granica između mržnje i nasilja.

Stoga, ovim putem pozivamo premijera Plenkovića, ministra Orepića i Vladu da rezolutno, glasno i jasno osude ovaj čin nasilja i zločina iz mržnje usmjeren protiv ljudskih prava LGBTIQ osoba, građana i građanki Republike Hrvatske te time pokažu kako mržnja i nasilje nisu vrijednosti našeg društva.

Mi se nećemo predati u borbi za naša ljudska prava, nas nećete ušutkati suzavcem kao što ste pokušali 2002. godine i kao što ste pokušali sada. Pravda i ljubav su na našoj strani i ponosno ćemo svi koračati, ne samo 10. lipnja na 16. Povorci ponosa, nego svaki dan izvan naša četiri zida. Mržnja nikada neće moći pobijediti ljubav!, navodi se među ostalim u priopćenju Zagreb Pridea.

Vlada Republike Hrvatske najoštrije je osudila incident u zagrebačkome noćnom klubu u Trnju, istaknula je da će se odlučno suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje, te očekuje da se što prije pronađu počinitelji i utvrdi njihova odgovornost. Vlada Republike Hrvatske odlučno će se suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje, rasne, vjerske i spolne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih naših građana, stoji u vladinu priopćenju u povodu napada na zagrebački klub "Super Super".

Istaknuto je da Ministarstvo unutarnjih poslova provodi izvide i poduzima ostale, zakonom propisane radnje, nakon kojih će javnost izvijestiti o motivima i načinu na koji je napad počinjen. Vlada očekuje i da se što prije pronađu počinitelji i utvrdi njihova odgovornost.

Brojne osude stižu u vezi sa sinoćnjim napadom na zagrebački klub tijekom LGBT tematske večeri

Nakon vijesti o napadu suzavcem u klubu "Super Super" gradonačelnik Milan Bandić, uz osudu ovoga vandalskog čina kojim se udara na duh tolerancije, poštivanja različitosti i slobode uopće, traži i što bržu istragu koja bi počinitelja ili počinitelje što prije privela k licu pravde.

Saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je, među ostalim, rekao da SDP najoštrije osuđuje napad na klub i LGBT zajednicu.

I HDZ oštro osuđuje napad suzavcem tijekom LGBT tematske večeri u klubu Super Super. HDZ osuđuje svaki čin nasilja te svaki oblik govora mržnje i diskriminacije uslijed bilo čije pripadnosti ili orijentacije.

Mladež HDZ-a putem Twittera je poručila kako osuđuje svaki zločin iz mržnje, pa tako i sinoćnji napad na zagrebački klub u kojem su dvije osobe ozlijeđene.

Organizacija mladih Hrvatske seljačke stranke objavila je priopćenje u kojem stoji da oštro osuđuje sinoćnji napad na zagrebački noćni klub „Super Super“ gdje se održavala LGBT tematska večer. Sigurni smo da je ovo posljedica zatvaranja očiju pred politikom koju provodi najekstremnija struja u Hrvatskoj. Sukladno našem Statutu, zalažemo se za slobode pojedinca koje ne ugrožavaju slobode drugih pojedinaca. U klubu su stradala nečija djeca, nečiji unuci, sutra to može ili je mogao biti svatko od nas!

Očekujemo reakciju i mjere zaštite od onih kojima su u predizbornoj kampanji bila puna usta tolerancije, jednakosti i slobode, navodi se u priopćenju.

Sinoćnji napad suzavcem na klub SupeSuper predstavlja napad na sigurnost svih Zagrepčana i Zagrepčanki, stoji u priopćenju HNS-ove kandidatkinje za gradonačelnicu Anke Mrak Taritaš. Taj klub je mjesto gdje izlaze brojni mladi i njihova sigurnost ne smije biti dovedena u pitanje.
Ako istraga ovog slučaja pokaže da je napad motiviran mržnjom ovaj događaj predstavlja ujedno i civilizacijsku sramotu za naše društvo. Želim ovom prilikom poručiti kako Zagreb vidim kao grad bez nasilja i mržnje, kao siguran grad za sve naše sugrađane. Stoji to u priopćenju Mrak Taritaš.

Napad na LGBT klub SuperSuper osudila je i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Sandra Švaljek. Izgred je osudio i zagrebački HSLS.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.