Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Zagrebu 39 novozaraženih koronavirusom!

27.06.2020.

13:08

Autor: Boris Bogić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

U protekla 24 sata zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze je 138, izvijestio je gradski Stožer civilne zaštite. U Zagrebu je trenutno 838 osoba u samoizolaciji.

- U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 399 osoba, potvrđeno je 39 slučajeva zaraze pa je broj trenutno aktivnih slučajeva u Zagrebu je 138 - kazala je na konferenciji Stožera zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić.

Od toga, 16 novooboljelih zarazilo se u noćnim klubovima, a dvoje u teretanama.

- Izvor novih oboljelih većinom su noćni klubovi - kazala je Šikić dodavši da isto tako imamo dio oboljelih koji su kontakt sa prethodno zaraženim osobama, a nekima se ne može utvrditi izvor zaraze.

- Ovaj broj je epidemiološki iz vrlo heterogene skupine, multicentrično su detektirani ovi bolesnici. Sve to zahtjeva od zdravstvenog sustava i trijažnih sustava da povećaju broj testiranja. Danas su i naše primarne zdravstvene zaštite proširile indikacije za testiranja - kazao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč

Jeleč je istaknuo da nema novih zaraženih koji su povezani za slučajeve zaraze u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.


Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić izvijestio je da je noćas na području Zagreba bio nadzor u 11 noćnih klubova, a da tamo nisu uočili kršenje mjera.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio je kako će sljedeći tjedan, od ponedjeljka 29. lipnja do petka 3. srpnja, dijeliti po dvije zaštitne maske vozačima taksija u Zagrebu.

Preuzimanje maski obavljat će se na parkiralištu u Ulica kneza Branimira 71B, u vremenu od 8 i 30 sati do 15 i 30 sati.
Maske će također biti dostavljene i pacijenticama Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici.

A gradonačelnik Milan Bandić rekao je da će od ponedjeljka krenuti podjela zaštitnih maski svim prodavačima na gradskim tržnicama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.