Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Zagrebu detektirano novih 18 Covid pozitivnih bolesnika

15.07.2020.

13:24

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Ravnatelj NZJZ "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar rekao je da je od 18 novozaraženih čak njih devet ima nejasnu epidemiološku anamnezu. Često novopozitivni epidemiolozima kažu da im nije jasno kako su se zarazili, a onda se vidi da su prije 7 ili 10 dana bili na krstitkama, pričestima...

Kroz domove zdravlja, zbog sumnje na virus, prošlo 216 korisnika, broj samoizolacija je sedam, a broj upućenih na testiranje je 69. Također, na 'drive in' punktovima je uzeto 157 uzoraka, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na redovitoj konferenciji za novinare gradskog stožera.
Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je da su jučer ukupno obavili 463 testiranja te da je 18 pozitivnih na koronavirus, tako da je sada u Zagrebu 385 aktivnih slučajeva.
No, istovremno je jučer 18 više potencijalno izliječenih. U samoizolaciju je jučer stavljeno 96 osoba, tako da ih imamo 884 na području Grada Zagreba. Do danas smo obavili ukupno 22.250 testiranja, dodao je.
Za 18 novooboljelih osoba, Šostar je rekao da je za njih devet utvrđen kontakt s ranije evidentiranim pozitivnim sugrađanima, a za njih devet je nejasna epidemiološka anamneza.
Napominje kako često novopozitivni epidemiolozima kažu da im nije jasno kako su se zarazili jer nigdje nisu odlazili, a onda se vidi da su prije tjedan ili deset dana bili na krstitkama, pričestima i tako dalje - znači obiteljskim okupljanjima.
Šostar je izrazio zadovoljstvo što se Zagrepčani gotovo 100-posto pridržavaju propisane mjere nošenja maski za lice u javnom gradskom prijevozu.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovno je apelirao na disciplinu i samodisciplinu građana u pridržavanju epidemioloških mjera jer je to najbolji način preventive.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.