Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Zagrebu dva žarišta - Klinika Vrapče i samostan

02.09.2020.

12:55

Autor: Nikolina Devčić

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

U Zagrebu je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba. Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić istaknula je da su u protekla 24 sata proveli 396 testiranja.

- Od tih 59 novooboljelih, njih 29 su kontakti sa prethodno oboljelim osobama, od čega imamo dva grupiranja, jedan je psihijatrijska klinika Vrapče gdje je zabilježeno pet slučajeva (jedan djelatnik i četiri pacijenta) i jedan samostan na području Grada Zagreba gdje je zabilježeno ukupno šest slučajeva -  istaknula je Šikić na konferenciji za novinare.

Rekla je i da je za 12 osoba negativna epidemiološka anamneza, za 11 osoba je izvor zaraze izloženost na godišnjem odmoru, njih pet su import iz Bosne i Hercegovine, a za dvije osobe su epidemiološke obrade još uvijek u tijeku.
Šikić je naglasila i kako su 164 osobe dobile mjeru samoizolacije. Istaknula je i kako je 64 više oporavljenih građana Zagreba.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je povećana aktivnost kroz domove zdravlja, u Covid ambulantama pomoć su zatražile 384 osobe, samoizolacija je određena za četiri osobe, a 241 osoba upućena je na testiranje. Također, na Covid punktovima uzeto je 269 uzoraka koji su na obradi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

- Sustav funkcionira otežano, prilagođeno epidemiološkoj situaciji - poručio je pročelnik Jeleč.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.