Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Zagrebu obilježena 79. obljetnica smrti Nikole Tesle

08.01.2022.

07:53

Autor: Vesna Jurić Rukavina, HINA

Nikola Tesla - obljetnica smrti

Nikola Tesla - obljetnica smrti

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Udruga Nikola Tesla Genij za budućnost obilježila je 79. obljetnicu smrti Nikole Tesle, istaknuvši Teslinu važnost, ne samo za Hrvatsku, već za cijeli svijet te pozvavši na puno veće proučavanje njegove genijalnosti u školama i fakultetima. 

Predsjednica Udruge Dragica Mihajlović zahvalila se Gradu Zagrebu i Institutu Ruđer Bošković što već 13 godina podržavaju rad Udruge i njihove inicijative. "Danas tradicionalno obilježavamo dan smrti Nikole Tesle, 7. siječnja. Ne trebamo govoriti koliko je Tesla važan, ne samo za domovinu Hrvatsku, nego i diljem svijeta. Smatra da se za Teslu treba daleko više učiniti u Hrvatskoj, a nada se i podršci svih relevantnih institucija. 

Izaslanik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković Karolj Skala istaknuo je da je Tesla definirao jednu industrijsku revoluciju, koja je kasnije omogućila nove industrijske revolucije te je doveo do razine tehničke civilizacije koju danas živimo.Izrazio je nadu da se na 70. godišnjicu Instituta s Gradom Zagrebom dogovore o premještaju Teslina spomenika na Institut, gdje bi bio smješten kraj Ruđera Boškovića, odnosno tamo gdje je to i namijenio autor Ivan Meštrović, a na staro mjesto spomenika bio bi smješten novi kip, ili replika starog.


Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Filip Ćurko zahvalio je Udruzi na dosadašnjem radu i promociji imena Nikole Tesle u Hrvatskoj i svijetu. "Vjerujem da će se sljedeće godine, kada se obilježava 80. godišnjica smrti Tesle, ova obljetnica podići na viši nivo, gdje će se uključiti sve relevantne institucije. Moramo biti ponosni na tog kozmopolita koji je prije 100 godina imao vizije budućnosti koje se tek danas ostvaruju", kazao je Ćurko.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.