Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Zagrebu od ponedjeljka ne rade škole, fakulteti ni dječji vrtići

13.03.2020.

14:41

Autor: Mario Mihaljević

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

U Zagrebu od ponedjeljka neće, osim škola i fakulteta, raditi niti dječji vrtići, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare gradskog čelništva vezano uz mjere protiv epidemije koronavirusa. Ništa se neće prepustiti slučaju.

-No, i u zagrebačkim školama i vrtićima zaposlenici će biti na svojim radnim mjestima iako neće biti redovitog odgojno-obrazovnog procesa, a roditelji koji nemaju kuda s djecom mogu ih dovesti u te ustanove-, rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Istaknuo je da će te ustanove i dalje nastaviti provoditi sanitarne mjere, kao što su ih provodili i dosad. U Zagrebu pod zdravstvenim nadzorom oko 1700 ljudi. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar izvijestio je da u ovom trenutku imaju 12 epidemiologa, a pod zdravstvenim je nadzorom u Zagrebu oko 1700 ljudi, oni koji su potencijalno izvori zaraze.

S obzirom na preopterećenost linija na kojima građani mogu dobiti informacije o koronavirusu, od danas se uvode nove linije.

S ministrom zdravstva Vilijem Berošom dogovoreno je da od ponedjeljka u Nastavnom zavodu kreće testiranje koronavirusa te je nabavljeno klinički validiranih 1700 testova, rekao je Šostar. U tu svrhu, u subotu će se ispred Nastavnog zavoda postaviti dva kontejnera u kojima će se obavljati primanje, odnosno uzimanje uzoraka.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić pozvao je građane da ne kupuju namirnice i stvaraju rezerve jer će trgovine biti opskrbljene. -Ured za upravljanje u hitnim situacijama i Ured za zdravstvo, koji su sastavni dijelovi kriznog stožera Grada Zagreba, rade maksimalno i na najbolji mogući način. Možete očekivati pomoć u bilo kojem pogledu, radit ćemo i dalje od 0 do 24 sata te nam se možete obratiti-, poručio je.

Gradonačelnik Milan Bandić pozvao je Zagrepčane na odgovornost prema sebi i drugima, na razboritost, ponašanje "hladne glave bez panike" i solidarnost. Opasno je podcijeniti epidemiju, ali još je opasnije širiti paniku, dodao je. Bandić poziva institucije da kontroliraju cijene

Pozvao je Zagrepčane s najmanjim primanjima, tj. umirovljenike da ne hrle u dućane i ne rade zalihe, a institucije je pozvao da kontroliraju cijene, ističući da se cijene neće mijenjati. -Kao što imate ratne profitere, tako se i u ovoj situaciji mogu javiti psi profita na tuđoj nesreći-, kazao je Bandić apeliravši na građane da ne nasjedaju na to.

Gradska ustanova URIHO, koja zapošljava osobe s invaliditetom, trenutno proizvodi oko 5000 zaštitnih maski dnevno, od idućeg tjedna proizvoditi će više od 10.000 zaštitnih maski dnevno, a imaju narudžbu za više od sto tisuća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.